Možeš li istovremeno voljeti svoje tijelo i htjeti ga promijeniti? Je li OK trenirati za izgled?

Možeš li istovremeno voljeti svoje tijelo i htjeti ga promijeniti? Dugo sam vremena imala ovu dilemu…

Svi moji prijašnji postupci prema mijenjanju izgleda mog tijela proizlazili su iz teškog nezadovoljstva, ne samo tijelom, nego samom sobom. Od kada sam napustila stroge dijete i pretjerano vježbanje i razvila bolji odnos prema svome tijelu, kao da sam negdje pokupila uvjerenje da zbog toga sad više nikad neću smjeti imati ciljeve i htjeti išta mijenjati na sebi. Je li stvarno tako ili je to još jedno ekstremno mišljenje?

Zapravo sam drugačija osoba od one prije koja je svoju sreću i vrijednost nalazila u mršavosti. Unatoč tome što mogu reći da prihvaćam svoje tijelo, to ne znači da smo si super svaki dan ili da nemam želju nešto na njemu promijeniti.

Koje su onda moguće psihološke posljedice pokušaja mijenjanja svoga tijela? Je li OK htjeti osjećati se bolje i ljepše si izgledati zahvaljujući malo jačim treninzima i biranjem “zdravijih” obroka? Je li OK raditi to sve zbog izgleda?

Čini mi se da je općenito u zadnje vrijeme došlo do dosta reakcija protiv vježbanja u estetske svrhe, jer to te, ili čini plitkom osobom, ili znači da smo nesigurni i ne prihvaćamo sebe takvima kakvi jesmo. I shvaćam sve to. Upravo zato jer sam bila netko tko je to činio iz istih razloga i još više jer su mi trebali mjeseci i mjeseci da to premotam, odnosno odvojim svoju vrijednost i raspoloženje od toga kako izgledam.

Često se onda i sama bojim da mi i samo razmišljanje o tome da mi fitness posluži kao alat za mijenjanje tijela treba biti zabranjeno i da me može vratiti na put niskog samopouzdanja i kontrole nad životom.

Nakon dosta promišljanja i dalje nemam jedinstveni odgovor, no došla sam do nekih zaključaka:

  1. Ako mijenjanje tijela više ne predstavlja ideju da će nam to donijeti sreću, izvanjska priznanja i vrijednost, već dolazi iz prihvaćanja, brige za sebe mentalno i fizički, nema ničeg lošeg u tome da želim postati još bolja verzija sebe
  2. Uvjerenje da ne smijem više nikad ništa poduzimati zapravo me drži u prošlosti i preuzimam ulogu žrtve jer se bojim da bih se ponašala opet kao prije i ne preuzimam odgovornost za svoje postupke sada
  3. Trebam si odati priznanje za to koliko sam mentalno i emocionalno napredovala. Jer nisam više ona uplašena, nesigurna cura koja kontroliranjem svog tijela i hrane pokušava kontrolirati i potiskivati stvari s kojima se ne zna nositi u životu. Ako si ti kao ja, pa makar imala i dalje loših dana, pa i tjedana, došla si jako daleko.

I dalje tvrdim da je fitness zdrav samo ako ga činiš iz brige i ljubavi prema sebi, a ako ti služi onome čemu je služio meni, vrijeme je da si priznaš istinu i zašto to radiš.

No isto tako, dok znam da idealno tijelo sigurno ne donosi vrijednost i sreću koju mislimo da donosi, danas istovremeno znam da je treniranje s određenim ciljem, za izgled između svega ostalog, sasvim ok.

Najveći razlog zašto jedem većinu vremena obroke koji se popularno smatraju zdravima je da ih volim jesti i da se od njih osjećam dobro, sito, zadovoljno, lagodno. Najveći dio toga zašto treniram meni je postao osjećaj. Kako se osjećam dok treniram, kako se osjećam nakon treninga, kako se osjećam općenito bolje i kako osjećam tu kvalitetu koji treninzi donose u životu – od veće snage, fleksibilnosti, kondicije, boljeg zdravlja… No jedan dio mog zašto treniram je to da želim vidjeti plodove svoga rada. Trošim jedan dio svog vremena na vježbanje, jedan na kuhanje i želim vidjeti kamo vodi ta kombinacija, kako tijelo reagira i imati vidljive rezultate.

Da se vratim na poantu – ogromna je razlika između toga da treniramo i donosimo određene izbore hrane za izgled jer nam to treba da bismo sebe “voljeli” i treniranja i izbora hrane za izgled jer ipak ulažemo trud u to i želimo vidjeti rezultate tog truda. Jasna razlika?

Zato sam došla do zaključka da je ok imati ciljeve vezano za izgled. Ali ti ciljevu moraju biti odvojeni od tvoje sreće i vrijednosti kao osobe.

Na kraju krajevu: gledaj što ti sve donosi ovaj proces i uživaj u njemu barem većinu vremena, ali pritom odvoji emocije od toga kako tvoje tijelo mora izgledati. Budi svjesna svoga zašto cijelo vrijeme.  Radi na unutarnjim stvarima, a onda rasturi i na treninzima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s