PATIŠ LI OD USPOREDIVITISA?

OK je povremeno osjećati ljubomoru i uspoređivati se s drugima. No kad se to pretvori u konstantu, u potpunosti predajemo moć drugima, a sami postajemo žrtve. Mislim da nema goreg. Ne možemo se uspoređivati i osjećati dobro istovremeno. Nažalost čini mi se da se uspoređivanje pretvara u bolest modernog doba. Iz vlastite nesigurnosti uvijek sam se uspoređivala s curama koje su izgledale bolje i njihov je izgled automatski doprinjeo tome da se ja odjednom osjećam debelo i neuspješno. Doslovno sam u jednom periodu imala napadaje panike i očaja praćene prejedanjima jer sam, uspoređujući se s drugima, dolazila do zaključka da ja nikad neću u ničemu biti uspješna.

Smiješno mi je sada kako nečija forma ili mršavost mene u sekundi mogu učiniti debelom i neuspješnom, jel da? Kao da uspjeh ima granice i ako je netko drugi ima ono što ja želim, toga više za mene nema. 

Da ne bi bilo da se i dalje ne uspoređujem. O uspoređujem se. Zato i pišem o tome jer sam se ovih dana upravo iz tog razloga osjećala nekako loše. No općenito se uspoređujem manje i kad krenem, uhvatim samu sebe u tome i puno bolje se nosim s time. Zato i dijelim svoje iskustvo, kako uspijem uhvatiti misao i racionalno ju sagledati i što si sve osvijestim pritom: 

1. S KIME SE JA TO UOPĆE USPOREĐUJEM? ŽELIM LI JA ŽIVOTNI STIL OSOBE S KOJOM SE USPOREĐUJEM? JESU LI MOJI PRIORITETI KAO I NJEZINI?

Kad si postaviš ovo pitanje, vidjet ćeš da je odgovor većinom ne. Uspoređivanje s nečijim izgledom svodi se zapravo na upoređivanje s načinom života. I uvjerenjem da ćemo biti sretni ako budemo kao on/a. Kad se uhvatiš da se uspoređuješ s nekom insta fitnessicom, uzmi u obzir da je puno njih cijeli svoj život podredilo tome. Želiš li i ti takav način života uopće? Želiš li iste navike, akcije? No to uopće ne znači da i ti ne možeš imati brutalne rezultate i biti naj verzija sebe. Zato uspoređuj svoju želju s onime što si radila dosada. Jesi li stvarno radila korake koji vode prema tvom cilju ili ideš svuda pomalo? Prebaci fokus na sebe i svoje prioritete i preuzmi odgovornost za sebe. Prihvati sebe sa svojim trenutnim znanjima i iskustvima i svoje trenutne okolnosti. Drugim riječima, prestani se truditi biti netko tko nisi.

2. TUĐI USPJEH JE PRIMJER DA MOGU I JA. A ne da ne mogu jer nisam kao oni. Možda mogu i naučiti nešto od njih. Kad shvatiš da se uspoređuješ s nekim čiji život ne želiš, možeš potražiti nekog tko ti stvarno može biti motivacija i primjer da i ti možeš ono što želiš. I umjesto da se onda s njima uspoređuješ, pogledaj što oni rade, a da možeš i ti. Mislim da ih u današnje vrijeme, na instagramu  recimo, možeš uvijek tražiti za savjet i da će rado podijeliti s tobom svoje znanje.

3. PRIMI SE I DRŽI SVOG POSLA jer vrlo često uspoređujemo se kad nismo dovoljno uzbuđeni oko onog što mi radimo, jer da jesmo, ne bi se ni sjetili uspoređivati, a kamoli tek loše osjećati “zbog drugih”. Akcija iz prave namjere je najbolji lijek da prebaciš fokus na sebe i zaboraviš na usporedbu.

4. SVOJE MANE VIDIM SAMO JA I TO 1000% UVEĆANO. Gledam ih, proučavam, uvećavam. Sumnjam da itko drugi to vidi kao ja. Ti isti za koje mislim da vide, vjerojatno se bave sobom. 

5. NE VIDIM TUĐE MANE. Velike su šanse da ako si nezadovoljna recimo svojim nogama, da ćeš primjećivati tuđe dobre noge. Nećeš vidjeti da ti možda imaš ljepše ruke od te osobe. Znam da ovo sad izgleda kao uspoređivanje i traženje tuđih mana, ali poanta je u tome da osvijestiš na koji način percipiraš stvari oko sebe i da shvatiš da svi imamo nedostatke i da sebe osuđuješ prestrogo. Kao što Gary V kaže: “Ne zavodim nikome. Ne zato jer mislim da sam ja super, nego zato jer nemam pojma što oni prolaze.” 

6. NE CIJENIM SEBE I SVOJA POSTIGNUĆA. Koliko si treninga odradila, koliko kvalitetnih obroka pojela, kako ti težina više ne ide gore dolje, imaš bolji odnos s hranom, kako si radila čučnjeve nekad, a kako radiš sada,  koliko ti je bolja kondicija… Kad prebacimo fokus na druge, doslovno kao da pljunemo sami na svoja postignuća.

7. UVIJEK ĆE POSTOJATI NETKO VIŠE FIT OD MENE I TEBE. Zato je jedini napredak koji trebaš uspoređivati je svoj napredak s onim gdje si bila. Ili to, ili vječita frustracija i osjećaj da su drugi bolji, ljepši, uspješniji, sposobniji. I gubiš ovu utrku prije nego uopće kreneš. 

8. A IDE I OBRNUTO, LIJEPO JE SUBJEKTIVNO. Pa kako god savršeno izgledala, netko će ti naći primjedbu. I onda opet upadaš u zamku usporedbe, osjećaja manje vrijednosti i opet nikad zadovoljna. 

9. Uspoređujem li svoje sada s njegovim sada (npr. svoju 1 godinu s njegovih 5 godina vježbanja) ili uspoređujem s onim gdje je i on bio s ovim gdje sam sada? Jer vjerujem da uspoređuješ krive vremenske periode i to je automatski nerealno, a ti u frustraciji. Jedino što moraš uspoređivati je svoj dan 365 sa svojim danom 1. Uspoređuješ li svoj dan 365 sa njegovim 365 ili 365656?

10. USPOREĐUJUĆI SAMO SVOJ IZGLED S NEČIJIM, ZABORAVLJAM NA SVE SVOJE OSTALE VRLINE I VRIJEDNOSTI. Možda radiš posao koji voliš, rasturaš u školi, imaš predivnu obitelj i prijatelje, ti si zdrava i svi tvoji najdraži su zdravi. Tvoj izgled je samo malo dio tebe. Da li bi te itko volio manje zbog osobe s kojom se uspoređuješ? Zašto to onda radiš sama sebi? Da li bi bila manje uspješna na poslu ili školi?

11. I na kraju povratak u realnost: INSTAGRAM JE SAŽETAK NAJBOLJIH TRENUTAKA. Fotki, uglova, treninga, outfita, frizura, jela. Ne viđaš nikoga onog trena kad je ustao iz kreveta nakon 5 sati sna kao što vidiš sebe. Na instagramu su svi stalno sretni, bogati i uspješni, utegnuti, savršeno sređeni, skoro pa superjunaci. To su nečije najsavršeniji uglovi i isječci iz života. Biraj kako ćeš filtirati tu informaciju koju primaš jer to je onaj dio koji možeš. 

Primjećuješ li kome poklanjaš svoju pažnju? Jer ako ju poklanjaš krivim ljudima, prvo što moraš znati je da je to tvoj izbor i da to možeš promijeniti. Gledaj na to kao da daješ novac krivim ljudima. Možda bude lakše tako sagledati. 

S čime se onda uspoređivati? Sa svojim prijašnjim ja, ali na konstruktivan, pozitivan i brižan način. Negativna motivacija ne donosi rezultate i vjerujem da si to već iskusila. Klišej je već postalo, ali što bi rekla svojoj best frendici ili djetetu u istoj situaciji, da ih čuješ kako se lođe osjećaju jer se s nekim uspoređuju? E pa tako se odnosi i prema sebi. Ako si sada teža nego prije, znam da nije lako. Ali što si radila prije i usrećivalo te i bilo ti učinkovito, a možda se promijenilo i sad možeš to opet početi raditi? I uzmi u obzir da si se promijenila, okolnosti isto. I da je poanta da radiš najbolje što možeš sada. 

Zato domaća zadaća koja će ti koristiti za vlastiti napredak puno više nego što misliš: Unfollowaj ili muteaj sve profile zbog kojih se osjećaš manje vrijedno, nedovoljno lijepo, sposobno, uspješno. Unfollowaj i mene slobodno haha. Unfollowaj ih pa makar ti se sviđali. Ja sam to ovaj tjedan recimo napravila. Pratila sam neke ljude dugo, dragi su mi i mislim da rade koristan, kvalitetan i inspirirajuć sadržaj, ali morala sam ih unatoč tome maknuti, jer bih se osjećala loše kad bih vidjela njihove postove: “Oni to rade puno bolje od tebe! Zašto bi itko čitao to što ti pišeš pored njih?” – javljao mi se unutarnji kritičar. Jer ako ih pratim radi motivacije i učenja, a “zbog njih” se trenutno osjećam lošije, možda mi trenutno nisu dobar primjer motivacije. Uvijek ih mogu opet zapratiti kasnije. 

Na kraju krajeva, za mene uspjeh dolazi iz autentičnosti i poduzimanja neke akcije jer mene to čini sretnom. Kad ja objavim neki post, to znači da sam ga napisala jer me veseli napisati ga i jer imam potrebu podijeliti svoje iskustvo u nadi da će nekome pomoći. Čemu onda uspoređivanje? Mislim da je u ljudskoj prirodi zapravo to da budemo prepoznati po tome da budemo to što jesmo, a to se postiže time da idemo svojim tempom i budemo to što jesmo, a ne da radimo kao drugi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s