VJEŽBANJE: OSJETI RAZLIKU – 9. PRINCIP INTUITIVNOG JEDENJA


Sjećaš li se kad si bila dijete i kad je kretanje bila nešto sasvim prirodno i čista zabava? Zašto je onda fizička aktivnost postala toliko komplicirana sad kad smo odrasli?


Iako određene vrste aktivnosti različito djeluju na izgled tijela i različito su funkcionalne, nema jednog jedinog pravog načina za vježbanje. Šanse da se redovito nečime baviš daleko su veće ako odabereš vrstu aktivnosti koja se sviđa tebi nego ako odabereš nešto što su ti rekli da moraš ili nešto što radiš iz krivog razloga.


Zapletemo se previše u filozofiranje oko toga što vježbati, koliko, kada, zašto, itd. , vrlo često ili pretjerujemo ili na kraju ne poduzimamo nikakvu akciju, odustajemo zbog pretjeranih očekivanja. Zaboravimo da je jedino bitno kretati se, a ne vježbati „savršeno“.


Iza svega se kao ključno krije i razlog ZAŠTO vježbaš. Trošenje kalorija, dozvola za jedenje, strah od debljanja i sl. nisu mjerodavni razlozi. Ovakva „motivacija“ je ubitačna i nezdrava. Ne znam čini li se samo meni, ali kao da je vježbanje u zadnje vrijeme izgubilo svoju pravu svrhu i pretvorilo se prvenstveno u alat za oblikovanje tijela. Nije da to ne smije biti cilj, ali ako to pretvorimo u jedini cilj, izgubili smo negdje putem i poantu i sebe. Zdravlje, dobar osjećaj u vlastitom tijelu i općenito, osobna postignuća i funkcionalnost koju treninzi pružaju, svrha su kretanja, ne gananje određenog izgleda koji nam donosi sreću ili izvođenje najtežih mogućih i najfensi vježbi. 


Vježbanje nije uvijek lako, pogotovo natjerati se otići na trening, ili ako imaš neki određeni cilj u vidu. Prvo, postoji toliko mogućnosti za svakoga da nema šanse da se osjećaš kao da je vježbanje nešto što moraš, da si rob ili da se kažnjavaš.  Drugo, ako ti je put do tvog cilja iznutra mukotrpan, promisli još jednom i o putu i o cilju. Isto tako, uspoređivanje s tuđim treninzima i izgledom, ne bi smjelo imati ništa s tobom i tvojim aktivnostima. Smanji si pritisak, odaberi ono što voliš i radi onoliko koliko stvarno možeš.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s