POŠTUJ SVOJE ZDRAVLJE KROZ BRIŽNU PREHRANU – 10. PRINCIP INTUITIVNOG JEDENJA

Inače uvijek jedem slatke varijante doručka, no nakon što sam zadnjih dana jela više slatkog nego inače, probudila sam se za željom za slanim. Želje si treba ispunjavati. Usput, ostao mi je za objasniti zadnji princip intuitivnog jedenja, a ovaj mi je doručak jako dobar primjer slušanja intuicije u trenutku, kao i tog zadnjeg principa.

POŠTUJ SVOJE ZDRAVLJE KROZ BRIŽNU PREHRANU (GENTLE NUTRITION) – 10. PRINCIP INTUITIVNOG JEDENJA

Biraj hranu koja odgovara tebi i tvom ukusu, zdrava je za tebe i od koje se ti osjećaš dobro. Ne moraš jesti savršeno da bi bila zdrava i lijepa. Od 1 obroka ili 1 dana prehrane nećeš se udebljati, smršaviti, doći do nekakvih nutritivnih deficita. To ovisi o općenitoj prehran! Dosljednost uvijek pobjeđuje savršenstvo. Zadnji princip ujedinjuje sve dosadašnje principe. Intuitivno jedenje nije dijeta ni plan prehrane, ali nije ni jedi sve pred sobom. Radi se o balansiranju različitih razloga i izbora u prehrani. Mnogo je valjanih razloga za izbor jela: što ti zvuči dobro, što je dostupno, što bi ti odgovaralo najbolje baš u ovom trenutku, što je nutritivno, što ti dobro sjeda… IJ podrazumijeva nutritivno bogato i ravnotežu kao dio iste jednadžbe u izboru hrane. Jer biramo li opsesivno samo što je zdravo, rezultat je takav da smo zapravo i psihički i fizički manje zdravi. 
Koliko god zvučalo nepovezano i glupo, intuitivno jedenje i ovaj princip temelje se na slušanju „unutarnjeg glasa“ kad su u pitanju izbori hrane. Jednako je ok birati nutritivno bogatije i siromašnije opcije. Nema morala u izboru hrane! Radi se  o tvojem razlogu za izbor određene hrane: npr. biraš li salatu jer ti se salata jede i ne osjećaš se kao da se zakidaš u ičemu, to je slušanje intuicije. Biraš li salatu jer je to način da poništiš to što si jučer pojela malo više od normalnog i sl., to je već slušanje nekih vanjskih pravila i mentalitet dijete. I koliko god si govorili da je to zdravo, jer to i je čest savjet koji bi ti dali drugi s izgovorom zdravlja – ne, to nije zdravo. 
Intuitivno jedenje nije praćenje nikakvih pravila u kojem nema uspjeha i promašaja. Samo promatranje i upoznavanje sebe, bez prosuđivanja. Radi se o zdravom i razumnom odnosu prema hrani.

I radi se o tebi, o tome da možeš vjerovati sebi kad je u pitanju hrana, o tome da ti najbolje znaš što tebi odgovara i s čime si zadovoljna. U onom trenu kad si daš potpuno dopuštenje da jedeš što god želiš, počinješ upravo to – vjerovati sebi i otkrivati što zapravo želiš, što tebi odgovara. Hrana gubi pozitivne i negativne predznake, dobro, loše, cheat i sl. Kako ćeš znati da si došla do te točke? Kad prestaneš razmišljati non stop o hrani, što da, što ne, kad nećeš imati nove početke u prehrani. Hrana i moral nemaju veze jedno s drugim, stvar je samo u tome da promatraš kako tebi određeni obroci sjedaju. Stvar je u tome da ti činiš svoje izbore i ne dopuštaš vanjskim utjecajima da biraju umjesto tebe.  Puno je raznolikih stručnjaka za prehranu, ali i dalje najbolji stručnjak za svoju prehranu si ti. A stručnjakom se postaje samo kroz vježbu. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s