POŠTUJ SVOJE TIJELO – 8. PRINCIP INTUITIVNOG JEDENJA

Tvoje je tijelo jedinstveno i nikad neće biti kao neko drugo tijelo. Zato se poveži s njime, njegovim oblikom, slikom i svime što MOŽE. Prihvati i poštuj svoju genetiku. Kao što bi bilo uzaludno da osoba sa stopalom 40 očekuje da ugura nogu u cipelu 38, jednako je uzaludno i neugodno imati ista očekivanja kad je u pitanju tijelo. I najvažnije, poštuj svoje tijelo jer time poštuješ i sebe i biraš se osjećati dobro sa samom sobom.

Teško je biti sretan i imati zdrav odnos prema hrani ako imaš nerealistična očekivanja i prekritična si prema izgledu svog tijela.  Što je vrlo teško, znam, jer kao da nas se zapravo uči (in)direktno da stalno trebamo na sebi nešto mijenjati. Ali zato što nam se nalažu ideali ne znači da ih moramo ganjati. Srećom pa ipak imamo tu moć birati koju struju slijediti. Ako te ganjanje određenih kriterija kao što je određeni izgled tijela nije dosad usrećivao, zašto ga ne napustiš i odrediš vlastiti zdravi kriterij?


Za poštivanje svog tijela zapravo ga uopće ne moraš voljeti, obožavati, imati pozitivne misli o njemu. Možeš ga poštivati unatoč tome što nisi zadovoljna njime. Pogledaj što si dosada sve postigla, kako je ono bilo tu za tebe u toliko mnogo životnih iskustava. 


Poštivanje svog tijela odnos je kao svaki drugi koji pokušavaš graditi i održavati uspješnim. Poštovanje je jednako osjećaju iskrenog divljenja prema nekome na temelju onoga što stvarno jesu, njihovim vještinama, kvalitetama, postignućima. Počni s temeljima-pitaj se odakle su uopće stigle sve te negativne misli koje imaš o svom tijelu i propitaj ih, koliko su stvarno istinite? Kad shvatiš da su to sve samo uvjerenja, shvatit ćeš da ih možeš i mijenjati i stvarati nova. Mijenjaj i akcije koje te održavaju u neželjenom stanju: prestani pratiti profile koji te čine nesretnijom, manje vrijednom i iskompleksiranom nakon što ih otvoriš, odbaci vaganje, nosi odjeću u kojoj se osjećaš ugodno, promatraj na što trošiš energiju… Promatraj svoje riječi, kako se obraćaš sebi i svom tijelu; negativno ne trebaš pretvoriti u pozitivno, pokušaj najprije s neutralnim. 


Zamisli i osjeti kako bi bilo poštovati svoje tijelo, kako bi ga tretirala da si to već ostvarila? E pa, kreni ga odmah tretirati na taj način! Kad ne bi trošila mentalnu energiju na svoje komplekse, gdje bi ju drugdje usmjerila? Sigurno imaš negdje svoju bucket listu! Budi suosjećajna prema sebi, kao što bi bila prema svojoj najboljoj frendici. Vježbaj to suosjećanje i poštivanje prema drugima, možda na taj način bude lakše i prema sebi.


Poštovanje počinje s prihvaćanjem i oboje je izazovno i nije lagan zadatak. Možda ne možeš već sada prihvatiti svoje tijelo i to je ok, i to ne znači da unatoč tome ne možeš poduzimati akcije za sebe s drugačijom energijom od dosadašnje: činiti sve jer se ti želiš osjećati bolje. Ako nećeš ti, tko će?
Prihvaćanje ne znači da ne smiješ željeti ništa mijenjati na sebi, već se odnosi upravo na tu energiju s kojom to činiš i ZAŠTO to činiš. Misliš li da će ti određeni izgled tijela donijeti sreću i vrijednost, proispitaj još jednom svoje zašto.


Osobno vjerujem da odnos koji osoba ima prema hrani i prema svom tijelu metaforički opisuje i odnos koji ima prema sebi i životu. Promisli kako to vrijedi i za tebe. Kad se idući put pogledaš u ogledalo i vidiš na sebi nedostatke na kojima trebaš raditi, zašto ne bi radije rekla: ok je, nije ovo najgora stvar na svijetu. Kako bih si ipak mogla pružiti malo ljubavi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s