NIJE SVAKA STVAR U PREHRANI BITNA

Jasmin riža i piletina sa meksičkom mješavinom povrća. Često na meniju zadnjih dana. Obožavam ovaj mix, jer je preukusan, a gotov za čas tako da svakako preporučam.

Zapravo me ovo jelo podsjetilo na neke stvari vezano za prehranu i potaknulo na neke, vjerujem, korisne zaključke.

Nekad (i ne tako davno) nikad ne bih pojela bijelu rižu i ovaj miks povrća, jer on osim povrća u sebi sadrži još i biljne masti, repičino ulje, šećer i laktozu… ono, jesu oni normalni?

Nekad sam čitala nutritivni sastav sve hrane koju sam kupovala. U obzir bi tako dolazila samo smeđa riža i ovakvih dodatnih sastojaka jelu sam se bojala. Smijem li to jesti ili ne? Svaka ovakva odluka bila je iznimno važna za moj izgled. Što se sve nalazi u proizvodu, ima li previše masti, ugljikohidrata ili šećera na 100 g. Previše soli, umjetni zaslađivači, nečega za što nemam pojma što je, a ne sviđa mi se kako zvuči…

Ogromna količina mentalne energije trošila se na to što smijem, a što ne smijem jesti. Normalno je da su se moje baterije svako malo ispraznile… hint: bingevi…

To je fokus na detalje od kojeg ne vidimo širu sliku.

Predivno je kako možemo mijenjati izgled svog tijela i popraviti zdravlje na bolje zahvaljujući učenju o prehrani  i implementiranju tih znanja te vježbanju. Ali ovo je i dvosjekli mač – može postati opsjednutost i stres, pa i strah od hrane. Lako je preći na tamnu stranu jer količina informaciju koju upijaš je ogromna i još gore, kontradiktorna i netočna.

Ono što je u početku trebala biti pozitivna promjena pretvora se u pretjerano analiziranje, mentalni stres i na kraju krajeva kolaps jer ne možeš više izdržati pritisak koji si stvaraš u glavi. Isti onaj hint: bingevi… Previše informacija dovodi do fokusa na detalje, smanjeni kapacitet donošenja racionalnih odluka i više od drveta ne vidiš šumu jer svaka sitnica u prehrani ti postaje od pretjerane važnosti.

Istina je suprotna: nije svaka stvar u prehrani važna.

Kad prebaciš fokus s detalja o kojima ti ovise život i izgled na velike, bitne stvari i izbore u prehrani, sve će ti postati 100% manje naporno i sigurno ćeš bez problema donositi za tebe dobre odluke kad je u pitanju prehrana.

Ako odabereš recimo 3 (da, samo 3, ne 23) velike stvari koje u svojoj prehrani možeš realizirati svakodnevno bez premišljanja i napora, a da je to istovremeno nešto što te vodi tvom cilju, učinit ćeš za sebe 100% više nego da stresiraš i analiziraš do zadnjeg detalja. To bi bilo nešto jedinstveno za tebe. To su stvari koje činiš svakodnevno i pomažu ti da donosiš bolje odluke i izbore općenito i samim time se osjećaš bolje. Vjerujem da to možda već i imaš, no ne obraćaš pažnju na to. Jer detalji…

Možda jedeš puno voća i povrća. Možda unosiš dovoljno tekućine. Možda pojedeš skoro svaki dan neki nutritivno bogat doručak. Možda voliš pripremati hranu doma. Možda pojedeš svaki dan red čokolade jer znaš da tako nećeš imati potrebu pojesti cijelu čokoladu odjednom. Itd. Itd.

To su navike, ponašanja o kojima više uopće više ne razmišljaš, jednostavno se za tebe podrazumijevaju.

Moje navike bez kojih ne mogu:

  1. Nutritivno bogat doručak
  2. Voće i povrće barem jednom dnevno
  3. Nešto proteina u svakom obroku, nekad više, nekad manje, nije mi bitno više da dosegnem onih barem 20 g u svakom obroku
  4. Kuham kad stignem i kad mi se da
  5. Dovoljno tekućine i boca vode u torbi gdje god išla
  6. Ponesem proteinsku čokoladicu sa sobom u torbi ako znam da ću ogladnit

Ne stresiram oko toga jesam li unijela dovoljno proteina, koji je točno nutritivni sastav hrane, je li 100% clean. Ovo bi bilo bitno jedino da se pripremam za bodybuilding natjecanje ili sam fitness model, a takve ambicije nemam.

Dakle…

Bijela riža ili smeđa riža? Nebitno.  Detalj.

Žličica šećera i/li mlijeko u kavi ili crna kava bez ičega? Nebitno. Detalj.

Jesti ujutro prije treninga ili ne? Koliko brzo jesti nakon treninga? Nebitno. Detalj (osim ako se rušim s nogu).

Detalji o kojima ti ne ovise život ni izgled.

Biraj ono što stvarno voliš i ne čini ti napor.

A ako to još nemaš, promisli što bi to moglo biti i samo to pokušaj implementirati za promjenu. Kao što sam rekla, samo 3 velike stvari. Ne 23.

Što je s ostatkom dana? Odaberi najbolje što možeš u danom trenutku!

Koje su posljedice svega ovoga? Na kraju dana mogu procijeniti da sam unijela dovoljno proteina bez razmišljanja o tome, jednostavno se nakupilo. Nekad pojedem više voća i povrća, nekad manje, ali zapravo uvijek ispadne dovoljno. Sve skupa ispadne zdravije bez da sam se trudila jesti „zdravo“. Koje ironije…

Trošeći mentalnu energiju na sitnice do zadnjeg detalja svaki dan, od jutra do navečer, baterije donošenja odluka se isprazne i lako je zanemariti one stvarno bitne stvari. Ili ne vidjeti koliko toga dobrog činiš za sebe, samo zato jer si negdje „zeznula“ u toj nekoj sitnici. Stvaraš si stres oko sitnica, kao naprimjer smijem li to jesti ili ne i zašto, i tim stresiranjem si činiš veću štetu nego da si jednostavno pojela i nastavila sa životom. Zanimljivo je kako povjerujemo u sve pročitano, razvijemo crno bijeli pogled na hranu uz koji dolaze poprilično neugodne emocije koje nam mogu utjecati na cjelokupnu kvalitetu života, a nikad se ne zapitamo dobro je li to stvarno točno?

Dakle, odredi kojim sitnicama daješ pretjeranu važnost, a koje su velike stvari koje možeš činiti za sebe svakodnevno bez pretjeranog ulaganja napora. Što stvarno utječe na tvoje ciljeve, a što ne?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s