POŠTUJ SVOJE OSJEĆAJE BEZ HRANE – 7. PRINCIP INTUITIVNOG JEDENJA

Pronađi način da proživiš svoje emocije bez da posežeš za hranom. Ipak znaj da cilj nije nikad ne jesti emocionalno, već osvještavati kada jedeš kako bi izbjegla neugodne emocije.

Emocionalno jedenje je na zlu glasu. No ono ima puno oblika: Jesti tortu na rođendanu isto je oblik emoc. jedenja–gladni nismo, no jedemo jer želimo i jer smo sretni. Da, hrana se vrlo često koristi kao sredstvo za gušenje emocija, i češće nego što se misli. Tu već postoji problem. Dosadno nam je, pod stresom smo, anksiozni, usamljeni, pa tražimo brzo i lako dostupnu distrakciju i vanjski način zadovoljavanja potreba. Kutija keksa u tom trenu je djelotvorna, no kad ona nestane, sve ove emocije i dalje su tu da se suočiš s njima. Još gore, sad osjećaš još i sram i krivnju i/li fizičku muku zbog hrane. Na ovome treba obavezno raditi, a ne uzimati zdravo za gotovo. Intuitivno jedenje može ti pomoći na način da si istražuješ i shvatiš zašto jedeš u takvim situacijama.

Osvještavaj kada i koliko često jedeš a da nisi fizički gladna i pokušaj shvatiti zašto jedeš u tom trenutku i koliko ti stvarno koristi i godi tvoje ponašanje. Bitno je znati da je povremeno koristiti hranu kao sredstvo utjehe normalno. No konstatno korištenje hrane kao sredstva za smanjenje frustracije ne rješava stvarne probleme i ne vodi do optimalnog zdravlja. Prihvati tu naviku i prihvati svoje emocije. Broj ljudi koji ne znaju i nikad nisu naučili proživljavati i izražavati emocije je ogroman, a to je esencijalan dio zdravlja, mentalnog i fizičkog. Gledaj na svoje emocionalno jedenje kao na signal da je ipak nešto drugo u pitanju s čime se ne želiš suočiti.

Tužna? Ljuta? Pod stresom? Zapela na mjestu? Priznaj si i proživi to, ne izbjegavaj. Napravi ono što bi ti stvarno godilo u tom trenu – od plača do izgovaranja na glas, pa sve do toga da potražiš pomoć nekod stručnog. Ni restrikcija hrane nije rješenje – dovest će te samo do toga da imaš još manju „kontrolu“. Postoji efikasniji način rješavanja problema od kutije keksa. Samo mi sami možemo rješavati svoje probleme i zadovoljiti svoje probleme. Nitko i ništa vanjsko.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s