IGNORIRAJ DIJETNOG KRITIČARA U SEBI (CHALLENGE THE FOOD POLICE) – 4. PRINCIP INTUITIVNOG JEDENJA

 

DIJETNI KRITIČAR = osuđujući glas kad je u pitanju hrana, postavlja pravila u prehrani, određuje koja je hrana dobra, koja nije, zaslužujemo li nešto ili ne. Glas koji osuđuje ili odobrava naša ponašanja oko hrane i određuje jesmo li dobri ili ne na temelju toga što, kada i koliko jedemo ili ne jedemo. Kad je kritičar na vlasti i najmanji izuzetak od pravila pretvara te u promašaj. Npr. Gladna sam već nakon dva sata – to je prerano, čekaj još barem sat vremena. Danas nisi trenirala – ugljikohidrate svedi na minimum. Jela si previše slatkog – sutra jedeš samo clean i istroši to na treningu. Jedi samo light proizvode.

Detektiranje, promatranje i ignoriranje ovih kritika (misli), ključni je korak prema pronalasku tvoje vlastite uravnotežene prehrane.
Samo zato što nešto misliš, to ne znači da je to i istinito. Promotri svoje misli o hrano iz druge perspektive – logike i razuma, znanstvenih činjenica, empatije, suosjećanja i brige o sebi. Onda se sjeti da ne moraš vjerovati mislima koje trenutno imaš o hrani i idi kontra njih. Ignoriranje kritičara je kao jačanje mišića – dolazi s vježbanjem i vremenom.

Pravila o hrani koja si naučila nisu univerzalna istina. Govorim o onim pravilima zbog kojih sebe smatraš lošom i slabom, ako ih ne slijediš. To su trenutačni trendovi koji se mijenjaju iz godine u godinu, s marketingom i radi tuđeg profita. Jedan dan masti su loše i svi umiru od kardiovaskularnih bolesti i debljine zbog njih, drugi dan se svi guše u kokosovom ulju koje je sad superhrana i ako jedeš po zadnjim trendovima moralno si superiorniji od običnih smrtnika koji to ne jedu.

Nemoj da ti marketing, tuđi interesi i trendovi određuju tvoja uvjerenja o hrani i tvoju vrijednost. Na taj način nikad neće biti ok sama sa sobom. Zato okreni leđa tim vanjskim kritičarima i svom unutranjem koji nikad nije zadovoljan i gradi fleksibilan odnos prema sebi i hrani.  Slušaj svog vlastitog unutarnjeg nutricionista. Mene moj ne osuđuje i podsjeća da moja prehrana ne treba biti savršena, da zdravo znači raznoliko, umjereno i tako u krug.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s