POŠTUJ SVOJU GLAD – DRUGI PRINCIP INTUITIVNOG JEDENJA

43130983_748309375511593_2251321122400239616_n.jpgPOŠTUJ SVOJU GLAD – drugi je princip intuitivnog jedenja. Znaš onaj osjećaj kad toliko pregladniš da bi pojela sve pred sobom? Što se desi? Pojedeš sve pred sobom! Svaka prijašnja odluka da odabereš nešto pametnije za sebe, bit će u tom trenutku nevažna.

Obično nas brine kad se prejedemo i mislimo da je to stvar slabe snage volje, no očito do prejedanja najčešće dovodi čista biološka potreba za nadomjeskom energije pa bi nas možda od samog prejedanja trebalo više brinuti dajemo li adekvatnu količinu energije tijelu tijekom dana.

Slušanje bioloških signala fizičke gladi i sitosti temelj je normalne prehrane kao i za to da si počnemo vjerovati pored bilo koje hrane. Umjesto brojanja kalorija, određivanja porcija i sl. mnogo je učinkovitiji „alat“ praćenje znakova koje nam šalje tijelo. Mnogo je jednostavnije, zar ne?

Glad je fizički znak da nam treba hrana, energija, kao kad nam se piški jer moramo na wc. Opet ne pada nam na pamet odgađati odlazak na wc jer znamo da će prije ili kasnije postati bolno neugodno, totalno će nam okupirati misli i da ćemo se u najgorem slučaju upišati u gaće (no na kraju se ipak ne bi krivili za to). Sad preslikaj ovu situaciju u glad, zanemarivanje gladi i posljedice toga. Pojesti previše nakon što pregladnimo sad već zvuči normalnije.

Zato se ne dovodi do toga da toliko pregladniš da ćeš pojesti sve pred sobom, pogotovo ne namjerno. Nekako nam se počelo nametati da je ignoriranje gladi potrebno za postizanje rezultata i znak dobre snage volje. Fizička glad je znak da ti treba energije, ništa više.

Što je onda s poštovanjem znakova sitosti? Jer teško je često stati prije nego ispraznimo tanjur. Tome su nas i učinili kao male, zar ne? Kako ti zvuči jesti do sitosti 8 na ljestvici od 1 do 10.  8 bi značilo pojesti taman, biti sit i zadovoljan, 9 je već – „Mogla sam stati malo prije, osjećam da sam pojela malo previše.“ U određivanju ovoga će ti pomoći svjesno jedenje – da jedeš polako, koncentriraš se na obrok, a ne na stvari oko sebe ili što te čeka nakon što pojedeš. Osim toga, nakon što pojedeš dovoljnu količinu hrane, koliko god to što jedeš bilo fino, ako usmjeriš malo pažnje jedenju, primjetit ćeš da hrana više nije zapravo toliko ukusna kao što je bila na početku. Level više je biti svjestan jedeš li iz nekih drugih razloga osim fizičke gladi. Jedeš li da zadovoljiš ili izbjegneš neku određenu emociju? Promatranjem svojih fizičkih signala, lakše ćeš odrediti o kojoj vrsti gladi se radi – fizičkoj ili emocionalnoj?

Ipak, intuitivno jedenje ne zahtjeva prestrogo poštovanje ovog principa gladi i sitosti. I u ovom principu treba treba ostati fleksibilan. Nekad je normalno jesti i situacijski, ne samo radi energije, ili pojesti malo više, recimo društvene situacije, blagdani… no pritom opet treba ostati usredotočen, to nije izlika da se natrpaš do muke. Cilj je nakon obroka osjećati se dobro. Isto tako nismo roboti i glad varira. Nekad će ti za tih 80% sitosti trebati više hrane, nekad manje. Nekad ogladniš prije (PMS, anyone?), nekad kasnije. Stvar je konteksta i stvar je prakse.

Ako trenutno nemaš pojma gdje si trenutno u slušanju svog trbuha, dobar početak bio bi kroz dan raspodijeliti 3 glavna obroka i 2 međuobroka. S vremenom i samopromatranjem postat ćeš maher u prepoznavanju svojih potreba kad je u pitanju glad.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s