ODBACI MENTALITET DIJETA – PRVI PRINCIP INTUITIVNOG JEDENJA

Je li ti se desilo koji put da si bila na dijeti, smršavila, a onda sve vratila? Tražiš li rješenje za svoje probleme u dijeti? Osjećaš li grižnju savjesti ako pojedeš nešto što „ne smiješ“? Ili ti je tvoja dijeta onemogućava normalan društveni život? Slijediš li neka dijetna pravila koja ti izazivaju anksioznost i sl.?Ako si se našla u barem 1 od ovih scenarija, možda je vrijeme da dijetama kažeš zbogom.

Prvi princip intuitivnog jedenja glasi Odbaci mentalitet dijeta, tj. izbriši iz glave sva dijetna pravila, njihova obećanja i brza rješenja i vrati se signalima koje ti šalje tijelo. Više nego ikad dijete i zdrava prehrana su postale trend, ali i istoznačnice, no to je daleko jedno od drugog. Iako se na dijetu obično kreće u želji da se bude zdraviji, teško je tvrditi da su dijete zdrave, kad u stvarnosti vidimo da su im efekti kratkoročni, a šanse za povratak kila poprilično visoke. Koji je zapravo njihov problem? Orijentirane su na brojeve, mršavljenje, a ne to da se osjećaš dobro. Nisu personalizirane, ignoriraju potrebe tvoga tijela, tvoje emocije, povijest i navike. Stres su za tijelo, ali i psihu jer često te ometaju u želji da normalno živiš. Prečica su za yo-yo efekt, prejedanja i nezdrav odnos s hranom.

Nekad su dijete bile očite, danas su u opsesiji zdravljem i izgledom dijetna pravila zapakirana u načine prehrane i lako se uvuku pod kožu. Bilo koja dijetna pravila koja te čine anksioznom i planovi prehrane koji diktiraju što jesti, kada i koliko, su dijeta, i polako nas uvlače u mentalitet sve ili ništa i udaljavaju od mogućnosti slušanja intuicije vlastitog tijela: signala gladi i sitnosti, toga što nam se stvarno jede, ali i emocija i zdravorazumskih nutritivnih smjernica.

Odbaciti mentalitet dijeta znači prepoznati ta pravila kad ti krenu brujati po glavi, govoriti da su rješenje tvojih problema i da nešto na sebi moraš mijenjati. Ovo je izazovan proces koji uključuje educiranje, svjesnost, suosjećanje pa i podršku drugih. Kad je teško, sjeti se da si na dijeti već bila i da nije dugoročno funkcionirala i da se ignoriranjem vanjskih poruka o tome što jesti vraćaš svojoj prirodnoj sposobnosti da prepoznaš svoje nutritivne potrebe i na taj način reguliraš svoju težinu i život.

Savjetujem ti da pokušaš promatrati koje su to pravila koji ti nešto zabranjuju, određuju tvoja ponašanja i raspoloženje, ako treba, zapiši ih. A onda ih izazivaj i ignoriraj i idi po svom, po onom što ti kaže tvoja intuicija.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s