ŠTO JE INTUITIVNO JEDENJE I RAZLOZI DA GA POČNEŠ PRAKTICIRATI

Isprobala sam u životu raznorazne dijete. Moja prva dijeta bila je u 7. razredu osnovne škole, no časopise koji promiču dijete, mršavljenje i sl. počela sam čitati puno ranije. Isprobala sam sve najpopularnije dijete ili barem njihove varijacije koje garantiraju brzo mršavljenje, a samim time i sreću. I mogu ti reći, ako ih se uspiješ pridržavati bar neko vrijeme, sve daju rezultate. Kratkoročno. Ako ih se ne uspiješ pridržavati, nije problem u tebi, nego u dijeti.

S obzirom da me dijete nisu mogle učiniti mršavom i sretnom, nego baš suprotno, nakon svake sam bila samo još deblja i jadnija, trebalo mi je da shvatim da stvarno nije problem u meni. No što sam onda mogla učiniti? Očigledno odustati od njih. Nakon puno pokušaja i pogrešaka, odgovor, spas i život našla sam u intuitivnom jedenju.

Odmah za početak – intuitivno jedenje nije ni dijeta, ni način prehrane. Intuitivno jedenje je jedenje u skladu s potrebama mog/tvog tijela. Ono što bismo generalno nazvali najnormalnijim jedenje. 

Intuitivno jedenje je ono što sam prakticirala prije nego što sam saznala za bilo koje pravilo prehrane. Zadovoljava i moje fizičke i emocionalne i mentalne potrebe. Toliko je prirodno da ni ne treba neki pojam za naziv, ali eto, saznala sam za njega preko knjige, pa mu ipak dajem naziv, a njezinim autorima priznanja.

Intuitive-Eating.jpgIntuitive Eating: A Revolutionary Program That Works, Evelyn Tribole & Elyse Resch

Sjeti se sebe kad si bila mala curica, pojela si ručak, a onda su poslužili i kolač, nekad si cijeli, nekad si pojela pola, nekad nisi pojela jer si osjetila da ne možeš više i da ćeš možda uzeti kasnije… i otrčala si na igranje. Pojela ga ili ne, zaboravila si na kolač. To je intuitivno jedenje.

Ako patiš od istog sindroma kao ja, prehrana i fitness su ti preokupirali život i dosta ti je dijeta, i skidanja pa vraćanja stalno jednih te istih 5-10 kila, i samo želiš živjeti u miru, možda ćeš rješenje za uzroke svojih problema pronaći u intuitivnom jedenju.

Milijun je načina na koje ti intuitivno jedenje može vratiti život i ravnotežu, i sigurno ću još pisati o intuitivnom jedenju, no za početak neki temelji.

Jedeš u skladu s potrebama svoga tijela.

Slušaš svoje tijelo. Da da bla bla bla. To svi govore, no što to znači? I ja ti mogu o tome ne znam koliko trubiti, ali dok stvarno to ne pokušaš sama, nećeš znati što je to ni koliko je moguće. I koliko je super. Nije isto za mene i tebe i ne događa se nakon jednog dana.

Svi govore o tom slušanju tijela, no opet nam se indirektno šalju poruke da se moramo bojati poruka svog tijela: Smiri glad! Ojačaj snagu volje! Reci ne slatkome! Ovo nije zdravo! Ono nije zdravo! Ugljikohidrati su loši! Jedi 6 puta dnevno! itd. Jer inače bi navodno svi jeli samo junk i slično. Mnogi se i boje da kad bi slušali svoje tijelo da bi jeli samo onu lošu hranu na koju su slabi.

… a u stvarnosti je baš suprotno.

Jer naša tijela žele biti zdrava i sretna, a prehrana je jedna od ključnih komponenti za to. Temelj intuitivnog jedenja je učiti slušati svoje tijelo. Tvoje ti je tijelo vlastiti sustav navigiranja. Najsavršeniji sustav navigacije koji postoji. Bolji od vaganja hrane i brojanja kalorija i računanja omjera proteina, ugljikohidrata i masti, bolji od bilo kojeg plana prehrane koji ti je složio možda čak i najbolji nutricionist na svijetu. Ono što je dobro za mene, možda nije dobro za tebe. A to možemo znati samo ako slušamo sebe. Kad stvarno počneš slušati kad je gladna, kad si sita, što ti se jede i što ti je potrebno, koja ti hrana sjeda bolje, a koja lošije i oslobodiš se 1001 pravila kojim nas kljukaju sa svih strana, pronađeš neopisivu slobodu. S jedne strane je to toliko jednostavno, a s druge smo se toliko udaljili od slušanja intuicije.

Brišeš sve zabrane u prehrani…

Baš kao što sam navela u primjeru s kolačem. Sva hrana je dopuštena, nema nikakvih uvjeta ni pravila vezanih za prehranu. Jer kad počneš brisati te uvjete, brišeš i osjećaj restrikcije, krivnju i sram, mičeš fokus s te dosad zabranjene hrane. A ono što dobivaš je čist um koji napokon može razaznati što želi i treba i vidi sve mogućnosti blagodati ravnoteže i što mu je dopušteno, a ne zabranjeno.

…ali educiraš se o prehrani i postaješ svoj vlastiti nutricionist

To što si dopustiš bezuvjetno dopuštenje da jedeš svu hranu, ne znači da ćeš naviliti samo na ono što si si branila i što je nutritivno siromašnije i potpuno zanemariti nutricionističke preporuke. Nutricionizam postoji i razvija se s razlogom i omogućava nam da učimo donositi pametne odluke za nas osobno. A u kombinaciji sa slušanjem svoga tijela, sve ide lako. Još kad se pitaš kako se stvarno želiš osjećati zbog svoje prehrane, ono što se smatra zdravim, dijetnim i sl., zapravo ti postaju prirodni izbori jer želiš se osjećati sito, zadovoljno, a opet lagano, puna energije, itd. Ja obožavam palačinke, ali moja baka radi premasne palačinke i ja ih teške duše preskočim jer znam da će mi teško sjesti i da će mi biti loše. Obožavam kokice u kinu, ali i od njih mi je ponekad loše drugi dan, a ne znam ni sama zašto, no većinom ih jedem jer mi je gušt jesti kokice u kinu i obavezno konzumiram dovoljno tekućine uz njih. Kao što vidiš, važem, i donosim odluke koje mi se u tom trenutku čine najbolje za mene, a ne iz straha hoću li se udebljati, hoće li to utjecati na moj izgled i sl. I dok skoro pa svakodnevno jedem ovakve stvari, većinu vremena jedem nutritivno bogatu hranu u kojoj stvarno uživam i od koje se dobro osjećam. S intuitivnim jedenjem, nutricionizam nisu stroga pravila nego moj osobni vodič.

42446246_387155931822090_7340784568464572416_n.jpgIntegralni tost s medom i maslacem, posni sir s medom, cimetom i bananom. Da mi je donedavno netko rekao da bih jela maslac i med nakon treninga, mislila bih da je lud. No to mi se jelo, i to mi je jedna od omiljenih kombinacija još od malih nogu. Poanta je da slušam sebe, svoje potrebe i uvijek jedem ono što volim i od čega se osjećam dobro. 

Ako sam nešto naučila nakon godina provođenja raznoraznih strogih pravila prehrane, je to da ta pravila ne funkcioniraju dugoročno i ne funkcioniraju za sve isto. I da, koliko god ne zvučalo primamljivo, rješenje je uvijek ravnoteža.

Uskoro više o principima intuitivnog jedenja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s