20 IDEJA ZA BRIGU O SEBI KOJE NE KOŠTAJU NIŠTA

Tko obožava jesen? Ja znam da ja da. I dok svi bruje o obavezama, ja mislim da je vrijeme za malo novih stvari od kojih ćeš se osjećati bolje izvana i iznutra.

No prije nego započnem listu, moram i profilozofirati: jer toliko se u zadnje vrijeme naglašava ta potreba o brizi o sebi, ili recimo riječi mindset, mindfulness i sl. (sve istiniti koncepti koje obožavam), da postaju izlizani i pretjerani i na kraju ih nitko neće shvatiti ozbiljno. Kao da se i bez toga nismo dovoljno uvjerile da su sitnice kojima se mazimo sebične i da su za neke druge žene, ne i za nas obične smrtnice.

Zato ću, umjesto da se razbacujem riječima, jasno objasniti što znači ta briga o sebi.

Tajna je da u svakom trenutku koji imaš za sebe, radiš ono što bi ti u tom trenutku predstavljalo najveći gušt, sreću, ispušni ventil ili mir, ono što ti u tom trenu treba.

Briga o sebi nije lista stvari iz Cosmopolitena (iako i to može pomoći), po meni je to više slušanje svojih potreba, da izgovoriš što ti je na duši, da pojedeš nešto kuhano nakon što 3 dana jedeš s nogu od prezaposlenosti, ili da pojedeš red čokolade ili se rasplačeš kad ti je svega dosta, ili da digneš noge u zrak i ostaviš veš da stoji neispeglan još 2 dana.

Stvari s mog popisa ne koštaju ništa, niti zahtijevaju puno vremena, a provjereno pomažu.

 1. Prestani govoriti da, ako u sebi osjećaš da je odgovor ne, npr. prestani preuzimati tuđe odgovornosti na svoja leđa, ići na mjesta na koja ne želiš, s ljudima s kojima ne želiš iz straha od njihovih mišljenja. Pristani na ono što ti sama želiš, a ne drugi.
 2. Pospremi ormar, ladicu ili bilo što drugo gdje je potrebno malo reda. Pritom pusti dobru playlistu.
 3. Umasiraj u tijelo neku finu kremu, pridajući pritom malo više pažnje dijelovima tijela koje ne voliš, s namjerom da ih prihvatiš i vidiš da nisu tako strašni.
 4. Dopusti si osjećati se loše. Isplači ako treba. Proživi i na taj način izbaci iz sebe sve neugodne emocije koje skupljaš u sebi.
 5. Presvuci krevet. Za onaj osjećaj kad navečer uđeš u čisti mirišljavi krevet. Nema boljeg.
 6. Upali svijeću. Sitnica, ali velika stvar za stvaranje atmosfere. Nije rezervirana samo za romantične večere u dvoje, još je veći gušt u romantičnoj večeri za jednog.
 7. Budi kreativna. Crtaj, piši, bojaj, izradi nešto. Osobno moj najdraži alat. Svojevrsna meditacija jer doslovno isključim misli i sebe iz svijeta bez da se trudim i izgubim pojam o vremenu. Sigurno imaš i ti neku takvu stvar.
 8. Pleši. U sobi, u kupaoni dok se šminkaš. U stilu Taylor Swift, Shakire, koga god. 2-3 pjesme i vidjet ćeš koliko ćeš se opustiti. I najvažnije, shvatiti da je moguće osjećati se 100% ugodno u svom tijelu koliko god ga inače omalovažavala.
 9. Odspavaj popodne kao beba. Ako osjećaš da ti treba, dopusti si. Svijet neće propasti za tih sat vremena.
 10. Počni koristiti stvari koje čuvaš za posebne prilike. Suđe, robu, kozmetiku, što god. Znam da sigurno imaš hrpu takvih stvari koje ćeš koristiti samo u posebnim prilikama ili pod određenim uvjetima, tipa kad smršavim i sl. Počni odmah i guštaj, inače nikad nećeš dočekati taj dan.
 11. Uredi radni stol. Počisti kreativni nered, pobacaj što ti ne treba, sortiraj papire i stvari, dodaj neke dekorativne predmete koji ti nešto znače i posloži ih kao u časopisu.
 12. Obuci donji veš koji ti je taman. Ne onaj koji te tiska, koji si nosila kad si imala 5 kila manje, ili onaj sav rastegnut. Nemaš pojma koliko se bolje možeš osjećati u svom tijelu odmah sada samo ako obučeš veš koji ti odgovara.
 13. Sebi na svemu što činiš za sebe, sebi jer ne odustaješ od sebe, i svemu što imaš u životu. Isključi malo ego koji gleda samo na ono što još nemaš. Teško je opisati koliko je to dobar osjećaj i koja se promjena dešava u razmišljanju.
 14. Diši. Najjednostavniji način da isključiš buku u glavi i vratiš se u trenutak i sebi. 5-10 dubokih udaha i vidjet ćeš da možda ništa nije tako crno.
 15. Čisti. Da, ozbiljna sam. Ali čisti kad ti dođe. Ne kad misliš da moraš. Isprobaj i vidjet ćeš kako se i u čišćenju može uživati. Garantiram. Znam da za puno poslova po kući to ne vrijedi, da ih treba odmah napraviti i to je normalno. Ali 80% vremena kad čistim, čistim kada mi se čisti. Ovo mi je toliko uljepšalo život. Pusti neku veselu, glupu playlistu i kreni.
 16. Ugasi mobitel. 30 minuta je sasvim dovoljno. Znaš zašto, objašnjenja nisu potrebna.
 17. Reci ono što ti je na duši. Govori istinu. Bit će možda neugodno u tom trenutku, ali znaš i sama koliko je nakon toga lakše.
 18. Doziraj gledanje serija. Nema ništa lošeg u tome, no vrlo lako je pretjerati i ako znaš da se nakon toga osjećaš možda gore, bit će dovoljno pogledati 2 epizode umjesto 5.
 19. Pogledaj motivacijski video. Sigurno imaš nekog koga voliš slušati i uvijek ti podigne raspoloženje i proširi vidike svojim primjerom i pogledom na život.
 20. Pronađi neku svoju stvar koju ćeš uvesti u svakodnevnu rutinu. Ili nešto što već radiš pa osvijesti to koliko uživaš u tome. Ja obožavam doručak i kavu ujutro u miru. Kad je hladno, uživam u divovskoj šalici čaja. Navečer volim čitati u krevetu, bar 2-3 strane knjige. I tuširati se uz muziku. Pokupila sam ovu foru od svoje sestre, za koju sam prvo mislila da je luda jer se tušira uz muziku, no probala sam i pretvorila u dio rutine.42325005_2089573131373354_4046455982832746496_n.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s