PLAN AKCIJE ZA POVRATAK TRENINZIMA ILI U NEDOSTATKU MOTIVACIJE

Sad je ono vrijeme kad se sve nakon ljeta vratilo na staro ili kreću neke nove stvari. I s vježbanjem i promjenom navika je kod mnogih tako, ili se vraćaju vježbanju ili kreću od početka. Nekima je ovo možda lakše, nekima teže. U svakom slučaju, neki su možda više entuzijastični oko toga, dok je nekima malo teže pokrenuti se i motivirati.

Puno mi je vremena trebalo da shvatim da vježbanje ima veze samo s time kako se želim osjećati, a uvijek se želim osjećati dobro. Poanta je prije svega i uz sve ciljeve kojem imamo, kako se osjećamo kad vježbamo i nakon što odradimo trening. Pritom uzmi u obzir da ne pričam samo o vježbanju, nego bilo kojoj vrsti fizičke aktivnosti, planirane i neplanirane, strukturirane i nestrukturirane.

U naslovu sam naglasila plan akcije u slučaju nedostatka motivacije, no zapravo i nije toliko do same motivacije… Normalno je da ona ide gore dolje kao i sve u životu, vezana ti je za raspoloženje, obaveze, energiju, emocije… Kako to sve varira, i motivacija ti ide u skladu. Poveži si neke svoje vlastite situacije… Znam da nedostatak motivacije može biti zastrašujuć, jer pitaš se, hoće li se ta motivacija ikada vratiti. No je li ti sada jasnije da tvoj unutarnji kritičar pretjeruje i da nisi propali slučaj i da motivacija nije tajna uspjeha?

Od svih dana kada odradim trening rekla bih da pola od tih dana nisam motivirana za ići u teretanu. U tom trenutku kad zvoni alarm i ja bih se vrlo često radije pokrila po glavi i ostala spavati. Ali motivirana sam osjećati se bolje i imati produktivan početak dana. A to je ono što mi trening omogućava.

Ako na trening gledaš kao na obavezu ili čisto kao sredstvo za mijenjanje svog tijela, vrlo vjerojatno ćeš naletjeti na zid jako brzo. Tu se nesumnjivo radi o kratkotrajnoj motivaciji. No ako promisliš kako se osjećaš od vježbanja, lako ćeš naći razlog za njega i dugoročno crpiti energiju da ne preskačeš treninge i ne odustaješ od vježbanja.

A sad ono glavno… spomenuti plan akcije koji sam razdijelila na nekoliko koraka, prije svega na temelju vlastitog iskustva, koji bi ti mogao pomoći, bilo da tek krećeš trenirati ili se osjećaš nemotivirano.

  1. Postavi realna očekivanja

Za početak, ali i uvijek: ne postavljaj si ogromna očekivanja i ne pokušavaj do zadnjeg savršenog detalja uskladiti 5 treninga tjedno, pripremu savršenih obroka, poslovne, obiteljske, društvene obaveze i neobaveze. Pitaj se i iskreno si odgovori koliko ćeš realno toga moći novoga uvesti u raspored i koliko ćeš toga uskladiti i idi po tome. Postavivši si očekivanje od 5 treninga tjedno ako u stvarnosti možeš ukomponirati u svoj raspored i način života samo 3 treninga, jedino što ćeš dobiti je da se osjećaš kao promašeni slučaj, samim time osjećat ćeš se motivirano. Uvijek je tako, nemoj misliti da ovaj put nije. Umjesto toga, napravi plan koji možeš ostvariti i koji će ti zbog toga dati dodatnu motivaciju i osjećaj postignuća, a ako ti negdje u tjednu ostane još vremena i energije, odradi i četvrti trening, pa i peti.

  1. Neutralan stav

Neutralan stav prema sebi kad recimo ne odradiš trening baš najbolje ili uopće i kad se takvi dani zaredaju. Jer ako planiraš vježbati cijelog života, a ja se nadam da da, pronađi svoje načine kako prebroditi krize. Ne procjenjivati vlastitu vrijednost na temelju ovakvih dana po meni je temelj za dugoročni uspjeh.

  1. Budi aktivna bez da moraš biti hardcore

Ne čekaj trenutak niti nemoj misliti da moraš krenuti samo sa savršenim hardcore treninzima. Niti moraš trenirati samo u teretani. Niti moraš raditi određenu vrstu treninga samo zato jer je navodno to sad najbolje i najnoviji hit. Uvijek kažem, nešto je bolje nego ništa, i ako imaš potrebu za fizičkom aktivnošću, prošetaj, trči, odradi bodyweight kućni trening, pokreni na youtubeu bilo kakav trening koji ti se sviđa, rasteži se… U svakom slučaju, kad se vratiš treniranju nakon pauze, kreni umjereno i polako i pripremi ego na to da nisi na istoj razini gdje si stala.

  1. Pokušaj s obrnutim od onoga što bi inače radila

Iako se nekad vjerovalo da vježbe treba mijenjati jer na taj način zbunjujemo mišiće i dobivamo bolje rezultate, to nije potrebno. No ako je razlog tvoje nemotiviranosti to što su ti dosadili tvoji dosadašnji treninzi, onda je ipak vrijeme za promjene. Ako se osjećaš tako, ili promijeni stil potpuno ili ubaci neke nove pokrete ili stilove treniniranjaa. Umjesto kardija umjerenog intenziteta isprobaj HIIT ili kružne treninge. Umjesto kružnih treninga isprobaj treninge snage…možda promjena okoline? Gledaj na to kao novi način zabave i učenje nove vještine, jer to i je u pitanju.

  1. Potraži pomoć

Ili uloži u program treninga ili u trenera. Naglašavam da zapravo ulažeš u sebe. Dolaziš li u teretanu i ne znaš što bi sa sobom, što vježbati, možda bi ti pomoglo da netko odradi taj dio posla za tebe. Motivirat ćeš se, dodatno obvezati, a i sigurno naučiti sve i svašta, usavršiti formu, a samim time i rezultate.

  1. Skrati trening

Ako spadaš među one koji misle da nikad ne odradiš dovoljno toga i misliš da trebaš trenirati najmanje sat vremena dnevno, a na kraju ti to crpi energiju i volju, izazovi se i pokušaj s kraćim treninzima, no u kratkom vremenu podigni intenzitet. Osobno obožavam ovakve treninge. Evo primjera kako to može izgledati i kojim ću ti dokazati o čemu pričam:

Postavi štopericu na 20 minuta i odradi što više krugova u tih 20 minuta. Vježbe izvodi jednu za drugom, no Odmori kad god trebaš ako trebaš, i između ponavljanja i između vježbi i između krugova.

15 marinaca

1 minuta brzog trčanja ili kardija po izboru (preskakanje užeta, bicikl, mountain climbers…)

50 hodajućih iskoraka (25 svaka noga)

1 minuta brzog trčanja ili kardija po izboru

15 x veslanje bučicama

1 minuta brzog trčanja ili kardija po izboru

25 sit upsa

1 minuta brzog trčanja ili kardija po izboru

 

  1. Pravilo 10 minuta

Možda zvuči kontradiktorno i kao da nema nikakvog učinka, ali funkcionira i može biti i više nego dovoljno. Kad želiš, a opet ti se neda natjerati se i ustati, obećaj si da ćeš odraditi samo 10 minuta treninga. 10 kvalitetnih minuta je 100% i od ničeg i od loše i bezvoljno odrađenih sat vremena. A uz sve to je efekt takav da ćeš vrlo često shvatiti da ti je baš dobro i ipak produljiti taj trening još malo.

Evo dva takva primjera, s opremom i bez. Samo postavi timer na 10 minuta i odradi što je više krugova u tom vremenu:

10 x thrusters                                    12 x sklekovi

10 x sklekovi                                     12 x čučanj

10 x zamah s girjom                           12 x bear crawl

Mijenjanje mindseta oko vježbanja je izazov. Izazov je i za početnike, a nekad je izazov i za one napredne. Gdje god da jesi i trenutno se boriš sa svojom motivacijom ili povratkom starim navikama nakon ljeta, savjetujem ti da nađeš neki dublji razlog za vježbanje i jasno si definiraš kako se osjećaš i kako se želiš osjećati zahvaljujući treniranju. Snažnije, samopouzdanije, s više energije, ugodno u svom tijelu? Mene sjedenje ili izležavanje zapravo čini samo još više tromom. Recept da se osjećam bolje? Uvijek neka fizička aktivnost!

Sretno!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s