KOLIKI JE TVOJ FAKTOR ZADOVOLJSTVA PREHRANOM + RECEPT: SALATA OD SLANUTKA I PILETINE

Tko kaže da se ne možeš veseliti salati?

Ako iskombiniraš zanimljive namirnice koje voliš, salata se može pretvoriti u pravu gozbu. A da ne govorim koliko se možeš zasititi. Uključi izvor proteina, što više povrća koje voliš (po mogućnosti sezonskog i u što više boja), kvalitetan izvor ugljikohidrata i zdravih masti.

Još sam jednu stvar počela svjesno uvoditi u svoju prehranu – FAKTOR ZADOVOLJSTVA.

Hrana i zadovoljstvo idu uvijek skupa, da znam. Što sad izmišljam onda? Pa možda ne izmišljam, nego osvještavam. Jer često se desi da u pokušaju da jedemo zdravo ili smršavimo i sl. isključimo taj faktor. Isto tako u ne imanju vremena za ništa, a kamoli kuhanja i jedenja u miru isključimo isti faktor iz naše prehrane i u hodu utrpamo u sebe bez razmišljanja o hrani prvo što nam se nađe pod rukom.

Faktor zadovoljstva odnosi se na to koliko se iz dana u dan osjećaš zadovoljnom svojom prehranom. Ne jela sam super savršeno zdravo ili uspjela sam se oduprijeti čokoladi. U odupiranju nečega što želim rijetko kad ima zadovoljstva. Nešto je drugo u pitanju.

Svatko od sebe ima svoju definiciju zadovoljstva prehranom. Ili bi barem trebao imati. To bi za početak značilo ne slušati druge o tome kako trebamo jesti, nego slušati sebe, svoje želje i ono što odgovara tebi.

Moja je definicija ukratko ovakva: Zadovoljavati i potrebe i želje. Ili malo duže: Jesti nutritivno bogato hranu koju jako volim, jesti manje nutritivnu hranu koju volim, no sve kad sam fizički gladna, jesti ono što mi se stvarno jede i jesti onoliko koliko mi treba, tj. dok ne osjetim normalnu sitost, a ne prenatrpanost. I da, posvetiti malo pažnje jelu (isključiti se iz svijeta oko sebe i jesti u miru).

Ako zamislim ljestvicu za mjerenje zadovoljstva u prehrani, onda bi 1 bilo vrlo nisko zadovoljstvo, nije ili pretjerano fino ili se i ne osjećam baš najbolje nakon obroka koje jedem ili umirem od gladi ili konstantno bih jela nešto, a da možda ni nisam gladna (npr. slatko, junk i sl.), a 10 bi bilo super sam zadovoljna, sve je fino, zadovoljavam svoje nutritivne potrebe, ali i želje za određenom hranom i sve to kad sam fizički, a ne emocionalno gladna.

Biti zadovoljan svojom prehranom je možda i najbitnija stvar jer želiš li biti dosljedna u svojoj prehrani, želiš li se dugoročno i lako uspjeti pridržavati određene prehrane i mijenjati navike, moraš i uživati u tome kako jedeš.

Na taj način se nećeš osjećati kao da ti je nešto uskraćeno i vrlo vjerojatno nećeš pretjerivati s određenom hranom kasnije. Tu moram naglasiti i da biti zadovoljan ne znači biti natrpan. Rijetko kad je pretpavanje hranom i onaj osjećaj nakon zadovoljavajuć. Stresan nam je i fizički i psihički.

Biti što bliže faktoru 10 postalo mi je bitno zapravo kod svakog obroka svaki dan.

I kad jedem desert i kad jedem salatu.

Evo onda jednog takvog primjera. Ova salata mi je je savršen primjer za sve gore navedeno.

 

SALATA OD SLANUTKA I PILETINE

21124418_1612799732084636_1202987396_n.jpg

Sastojci (2 osobe)

1 konzerva slanutka

200 g piletine

1 veliki paradajz

1 tikvica

pola avokada

malo limuna, sol, papar

 

Priprema

Piletinu i tikvicu nareži na kockice, posoli, popapri i zajedno ispeci na malo ulja (tikvicu možeš ostaviti i sirovu, kako više voliš). Neka se ohlade. Ocijedi slanutak. Paradajz nareži na kockice. Sve sastojke pomiješaj u salatu. Avokado poprskaj s malo limunovog soka, posoli, popapri i zgnječi i pomiješaj vilicom. Posluži na vrhu salate. To je to!

Dobar tek!

I za kraj pitanje: Koliko si ti zadovoljna svojom prehranom na osnovu gore navedenih uvjeta? Ako si nisko na ljestvici, vjerujem da bi voljela nešto promijeniti. Kako? Za početak je dovoljno ako se promotriš, svoje prehrambene navike. Jesi li zadovoljna ili si stalno/nikad gladna, stalno ti se nešto jede ili ti nedostaje energije? Jedeš li kad si zapravo i nisi gladna i sl. Za početak je to dovoljno, ne moraš ništa drugo raditi.

Zapravo pokušaj osmisliti svoju salatu, a daljnji koraci uskoro 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s