VODIČ KROZ PRAVILA TRENINGA SNAGE I OSNOVE MINDSETA ZA USPJEH

Bilo da startaš ili se restartaš, u želji da ti pomognem u pronalaženju najbolje verzije sebe nastao je podulji post.

Znaš li koliko će ti vremena trebati za tvoju transformaciju ili što god si si isplanirala? Nekoliko tjedana? Mjeseci? Koja godina? Zapravo uopće nije bitno. Trebaš odmah znati da je fitness jedno dugo putovanje. Zapravo putovanje bez konačne destinacije. Treba li te to plašiti? Ne, baš suprotno. To znači da je sve u tvojim rukama i to je zapravo uzbudljivo. To znači da ćeš trebati uložiti truda i vremena. Ali ulažeš u sebe. Isto kao što ne zaradiš svoju diplomu i znanje kroz jedan naučeni ispit, nego ih rješavaš jedan po jedan. Neke i više puta. I to je ok. Što prije to prihvatiš, to bolje. Jer to će prije postati lakše i uspješnije. Za uspjeh je potreban mindset, no to ne znači i njega da moraš promijeniti odmah u početku. I to je proces, samo budi otvorena za to.

S obzirom na to da sam se načitala svega i svačeg i na sebi osobno isprobala nažalost sve i svašta, pišem ovaj post s namjerom da ti dam korisne informacije koje će ti biti od pomoći. Ako ništa drugo voljela bih u tebi pobuditi motivaciju, zapravo voljela bih pobuditi ono što čuči već u tebi, a to je najbolja verzija tebe. Kako? Kroz fitness i sve čemu te on može naučiti. Jer na kraju krajeva fitness te može promijeniti izvana, ali to nije ništa u usporebi s onime koliko te može promijeniti iznutra.

Prije svega fokusirat ću se na to kako treninzi snage mogu poboljšati kvalitetu tvog života jer utezi su stvarno za svakoga. Treninzima snage poboljšavaš svoj izgled i zdravlje i to na puno više načina nego što znamo. No najbitniji je u ovom svemu osjećaj koji ti treninzi snage mogu dati – istovremeno ćeš se osjećati kao najbolja najbrutalnija najsamopouzdanija verzija sebe.

Ako tapkaš u mraku sa svojim treninzima ili razmišljaš da kreneš trenirati, a ne znaš kako, ovi će ti osnovni savjeti pomoći da sve saznaš i ostvariš sve što sam navela gore.

Pa ajmo:

1. Usvoji moto – Budi najbolja verzija sebe. Ova se rečenica dosta „prostituira“ u krugovima fitnessa, a opet mi se čini kao da malo tko zna što to stvarno znači. Biti najbolja verzija sebe znači prihvatiti sebe danas kao najbolju verziju, no ako svakog dana radim najbolje što znam, već sutra ću biti nešto bolja. Prekosutra još bolja, za tjedan dan 7x bolja. To znači da iz svake situacije i svakog „neuspjeha“ izvlačim nešto dobro i učim što funkcionira pa ću ponoviti ili što ne funkcionira pa neću više to ponavljati. Zamisli gdje ćeš s ovakvim stavom biti za godinu dana? A gdje tek za 5 i više? Biti najbolja verzija sebe uključuje sve komponente tvoje osobnosti i života koje su ti bitne – fizičku, mentalnu, emocionalnu, duhovnu. Odaberi svoje vrijednosti i djeluj u skladu s njima na dnevnoj bazi. Fitness te ovdje može naučiti mnogim stvarima – od strukture i organiziranosti, usvajanja zdravih navika, predanosti sebi, ustrajnosti, strpljenju, prihvaćanju svojih mana, prihvaćanju svojih propusta… dodaj svoje na popis. Isključi potrebu za perfekcionizmom. Nećeš ga postići. Perfekcionizam je zapravo najkraći put do neuspjeha.

2. Radi one vježbe koje najbolje odgovaraju TEBI. Ne fitnessici s instagrama, ne ono što ti članak kaže da moraš ako tebi osobno neka vježba se ili ne sviđa ili nikako da ti sjedne. Svatko je drugačiji i ne moraju sve vježbe svima odgovarati. Prije svega moraš u obzir uzeti razinu svoje utreniranosti, fleksibilnost i mobilnost, imaš li kakve ozljede ili druge prepreke. Biraj vježbe u skladu s time. Mogućnosti su bezbrojne.

3. Budi svoja trenerica*. Ili drugi način za reći „Slušaj svoje tijelo.“ Bitno je naći dobar plan treninga, no on malo znači ako ne slušaš što ti tvoje tijelo u procesu poručuje. U početku će biti skoro pa nemoguće slušati ga, nećeš shvaćati ni prepoznavati te znakove, no što dulje treniniraš, to će postajati prirodnije. Uzimaj u obzir kako ti odgovaraju određene vježbe, težine, vrsta opterećenja, način izvedbe (klasični trening, superserije, kružni trening). Boli li te nešto jer možda nisi dobro izvodila vježbu, osjećaš li previše opterećenja na neke zglobove? Treba li ti odmor iako ga nisi planirala (sporiji oporavak nakon treninga, iscrpljenost, pospanost)?

*u okviru zdravog razuma naravno (i dalje je najbolja opcija unajmiti trenera)

4. Za cilj postavi snagu, ne mršavljenje. Znaš zašto? Jer smršavit ćeš ovako i onako. samo što će to na ovaj način koji ti preporučam biti efikasnije i uzbudljivije, dugoročnije i puno bolje za tvoje zdravlje, metabolizam i izgled. Ako je nama ženama nešto zajedničko onda je to to uvjerenje da nikad nismo dovoljno mršave ili da uvijek ima još nešto za oporaviti, pa onda i tjelovježbu pretvorimo u sredstvo za mršavljenje. Znam kako je to i razumijem, i ja sam bila tu. Ako postaviš realna očekivanja nema ničeg lošeg s takvim ciljem. No vjeruj mi, svaka bi od nas, kad kreće u proces mršavljenja, trebala u početku kao cilj postaviti snagu i izgradnju mišićne mase. U početku će ti zapravo ići i jedno i drugo – i mršavit ćeš (jer ćeš trošiti kalorije na treninzima) i gradit ćeš polako mišiće i tako istovremeno lijepo oblikovati i učvrstiti tijelo. Izgradnjom mišićne mase ubrzavaš metabolizam i stvaraš temelje za efikasnije mršavljenje tako što ćeš mršaviti jedući više kalorija nego što bi ti to uspjevalo da si odmah krenula samo rezati kalorije. I kad istopiš salo, dobit ćeš lijepo čvrsto oblikovano tijelo, neće biti mlohavosti. Kako konkretno raditi na snazi? Postepeno i sigurno kroz vrijeme povećavaj težine s kojima radiš ili prelazi s jednostavnijih na naprednije bodyweight vježbe.

5. Postavi ciljeve, ali nemoj postati opsjednuta ciljevima. Postati opsjednut ciljevima vrlo je lako i vrlo čest problem. Obično je to tako ako fitness zamijenimo sredstvom za mijenanje svoga tijela. Nema ništa lošeg u trudu da mijenjamo svoje tijelo, dapače, no stvari krenu nizbordo kad to radimo iz krivih razloga. Nemoj zaglibiti u ciljeve koji se uvijek vrte oko toga da još malo nečeg promijeniš na sebi. Zapitaj se što sve još dobivaš i što si još sve dobila mijenjem svojih navika, odrađenim treninzima, svojim izborima u prehrani? Postavi ciljeve za koje znaš da ćeš uživati u koracima do njih. Podijeli ciljeve na dva dijela – konačni cilj i male ciljeve koji će te dovesti do konačnog cilja. Obje vrste ciljeva moraju biti realne, mjerljive, s nekim vremenskim rokom. Npr. možda želiš skinuti 10 kg. Odredi si realno vrijeme od 6 mjeseci za to, ne 2-3 mjeseca. A onda se pitaj što možeš na dnevnoj bazi činiti da bi bez mučenja same sebe stigla do tog cilja: 3-5 treninga snage i(li) visokointenzivnih treninga tjedno, pametniji izbori u prehrani uz svakodnevna umjerena čašćenja omiljenom hranom, više kretanja kroz dan, kvalitetan odmor itd. Ne čini li ti se to realnije od skinut ću 10 kg u mjesec dana, vježbat ću svaki dan, jesti ću savršeno zdravo…

6. Fokusiraj se na osnove. Ne možeš računati do 100 ako ne znaš računati do 10. Ne možeš izgraditi kuću ako nemaš izgrađene temelje. Zašto mislimo svi da s fitnessom ide drugačije? O kojim osnovama pričam? Treninzi snage u prosjeku 3 puta tjedno s naglaskom na složene vježbe i uravnotežena prehrana koja zastupljuje sve. Ne trebaju ti nikakve fensi vježbe ni posebne dijete ni suplementi. Osnove i učinci treninga snage i uravnotežene prehrane dokazani su i znanstvenim istraživanjima, a problem nastaje kad postanemo fokusirani na nijanse, sitnice i prečace umjesto da svladamo temelje. Educiraj se o osnovama, usvajaj ih iz dana u dan u praksi i bit ćeš zdrava i sretna. A onda polako prelazi na sitnice kao što su trajanje odmora, brzina dizanja utega i sl. Dakle ne trebaš raditi hrpu fensi vježbi. Sasvim dovoljne će ti biti osnovne vježbe koje uključuju više mišićnih skupina odjednom. Neka ti se svaki trening bazira na nekoj od takvih vježbi. To su pull i push pokreti za gornji dio tijela (push – bench press i pull – veslanje, zgibovi) te čučanj i npr. mrtvo dizanje za pokret iz kukova (hip hinge). Najprije usavrši formu, a onda kreni i na težine. Dokle god ne kompliciraš i radiš ove vježbe učinkovito i s progresivnim opterećenjima, imat ćeš vidljive rezultate, jačat ćeš, treninzi će ti se sviđati. Nekad manje stvarno znači više.

7. Kvaliteta iznad kvantitete. Svako ponavljanje se računa, kažu. I to je istina. Ako već ulažeš vrijeme u trening, čini to najbolje što znaš i možeš. Ne radi samo da odradiš, već se fokusiraj na svako ponavljanje svake serije. I prvo i zadnje ponavljanje jednako su važni. Ne forsiraj se s težinama. Najprije usvoji i usavrši tehniku s malim težinama. Inače se izlažeš ozljedi ili nikakvim rezultatima. Iskoristi vrijeme treninga najbolje što možeš.

8. Nabavi zaštitu protiv gluposti. S visokim zaštitnim faktorom. Ako je nešto beskonačno, onda je to ljudska glupost, rekao je Einstein, a ako nam negdje pokušavaju prodati gluposti – onda je to u područjima zdravlja, prehrane i fitnessa. Suplementi, fat burneri, magični čajevi, žlica ulja u kavi, savršeni planovi prehrane, izgubi 10 kg u mjesec dana, hrana od koje se mršavi… ako zvuči predobro da bi bilo istinito, onda vjerojatno ni nije.

9. Svaki dan čini najbolje što znaš. Ovo se nadovezuje i na točku 1. Najprije se pripremi da će biti dobrih i loših dana. Da ćeš sama sa sobom biti i u dobru i u zlu. Za dobre dane vjerojatno ne trebaš savjet, samo ih iskoristi da činiš opet najbolje što znaš, pa čak i za to da pomakneš vlastite granice, obaraš osobne rekorde, proslaviš to. Na loše dane ćeš možda biti bezvoljna, premorena, bez snage. To je ok, to je sasvim normalno. Ako trebaš odmor, odmori. Ako odlučiš odraditi trening, i mlohavi trening je ok. Nećeš rasturiti na svakom treningu, bitno je da svaki ishod prihvatiš bez osuđivanja i nastaviš dalje.

10. Fokusiraj se na ono što možeš, a ne na ono što ne možeš. Ja već mjesecima imam problema s koljenom i prestala sam raditi skoro pa sve vježbe za noge koje sam radila. Oprostila sam se sa svim vrstama čučnjeva i iskoraka na neko vrijeme. No nisam propustila niti jedan trening nogu. Radim vježbe za stražnju ložu, gluteus, bedrene mišiće i listove. A koljeno mi je puno bolje. No ovdje nije bitno jesam li ograničena na kratak, dulji period ili zauvijek. Bitno je da imam volju i da radim nešto. Mogla sam kao i mnogi glumiti žrtvu i gomilati izlike. No nisam. Radim najbolje što mogu u ovim uvjetima. Isto tako, nedostatak vremena ne može biti izlika. Otvoriš fejs ili instagram i u sekundi prođe pola sata. Što si za to vrijeme mogla napraviti? Trening. Rezultati se mogu postići i sa svega 3 polusatna treninga tjedno i pametnijim prehrambenim izborima. Ako si stvarno u stisci s vremenom, samo trebaš u ono malo vremena kojim raspolažeš raditi jako i pametno.

11. Normalno je napredovati sporo. Normalno je i pasti u depru kad vidiš kako na društvenim mrežama svi rasturaju na treninzima i obaraju osobne rekorde. No ne ide to baš tako. Napredak na treninzima je ključan, no u stvarnosti ide polako. Evo primjera: Prije tri tjedna izvodila sam rameni potisak s nekom određenom težinom 4×8 (4 serije po 8 ponavljanja). Prije dva tjedna napravila sam 9×1, 8×3 s istom težinom. Napredovala sam za 1 ponavljanje. Prošlog sam tjedna opet s istom težinom napravila 9×2 i 8×2, dakle još jedno ponavljanje više. Ovaj sam tjedan napravila 9×3 i 8×1. Sve skupa sam u mjesec dana napredovala za 4 ponavljanja. Ovo je super, pomičem se polako, ali sigurno. Nekad je napredak veći, nekad se po 2-3 tjedna ne desi ništa. Nema veze, ne odustajem zato. Nekad se napredak ne mjeri u ponavljanjima ili većim težinama. Nekad se desi u obliku bolje forme ili mi treba manje vremena za oporavak između serija. Male promjene kroz dulje vrijeme daju na kraju velike rezultate. Razmisli svaki put prije treninga možeš li ovaj put učiniti nešto bolje? A nakon treninga ustanovi što si to ovaj put učinila bolje? Pa čak i ako nije ništa, osjećaj se dobro jer si odradila trening.

12. Dosljednost je recept za uspjeh. Kad sam već spomenula male promjene za velike rezultate, moram naglasiti i ovaj dio. Te male promjene se dešavaju iz dana u dan, i možda ih sada ne vidiš, ali kroz 6 mjeseci, bit će velike. No za to treba upravo dosljednost, ne odustajati kad je teško, znati da se sve slaže jedno na drugo. Oni koji stvarno dođu do svog cilja bili su ustrajni i stvorili su nove navike. Nisu očekivali da će vježbati 3 mjeseca i postići izvanredne rezultate koji će trajati zauvijek. Sama sebi postavi realna očekivanja, prihvati pogreške na putu jer one zapravo i nisu pogreške i uvijek se vraćaj natrag na pravi put. To je ono što će te dovesti do cilja, zar ne?

21039810_1609620269069249_227486356_n.jpg

13. Živi kao što bi živjela da si već ostvarila svoj cilj. Ne izlaziš jer si na dijeti, ali budeš kad smršaviš? Trenirat ćeš manje tek kad smršaviš? Jesti ćeš sve tek kad smršaviš. itd. Zgriješila si jer si pojela više od „dozvoljenog“? Ne, ne i ne. Ovakva odricanja od života i pretvaranje fitnessa u kaznu i sredstvo ispravljanja svojih propusta i mana samo te udaljava od tvog cilja i sreće. Stvaraj navike za cijeli život, ne navike koje će te dovesti do neke određene točke. Nećeš daleko stići ako ti se put ne sviđa. A mogla bi se i spotaknuti o vlastite prepreke i strmoglaviti. Nađi valjane razloge zbog kojih vježbaš i jedeš. Poboljšanje kvalitete života sigurno je jedan od njih, zašto bi ti onda sada ta kvaliteta bila narušena pravilima?

14. Izađi van iz svoje zone komfora. Jedno od mojih omiljenih. I najtežih. Kad u bilo čemu u životu primjetim da se bojim promjene i da živim u svojoj zoni komfora, odmah mi je lakše suočiti se s tim strahom i istupiti. Koliko sam stvari promijenila na bolje kad sam se napokon sučila sa svojim strahom. Naravno treba prepoznati to da se bojiš promjene i da zato stojiš na mjestu. Treba imati hrabrosti i priznati si.

Bojiš se teretane i mišljenja drugih? Baš zato moraš ići. Teško je možda samo prvi put. Ali možda se već i prvi put iznenadiš kako je zapravo bilo dobro. Strah postoji samo u glavi. Trčala bi vani, ali te sram? Baš zato moraš. Bojiš se komentara drugih na izbor tvoje prehrane? Zanemari ih i ne pokušavaj se opravdavati, vrlo brzo će te tražiti savjet kad vide da tebi dobro ide. Bojiš se isprobavati nove vježbe? Baš zato moraš.

Tajna je u ovome: Želiš li se uzdići na novi level, moraš se izložiti ranjivosti i mogućem neuspjehu. Zapravo neuspjeh očekuj. No vjeruj mi da neće biti tako strašan kako ga zamišljaš u svojoj glavi. Osim toga svaki neuspjeh je na kraju, ispostavlja se, neka pouka. Izlaskom iz komfort zone otkrivaš bezbrojne mogućnosti, a sve to zapravo već imaš u sebi.

Željeti nešto može svatko, no imati hrabrosti učiniti nešto radi ostvarenja te želje, nažalost, i dalje imaju rijetki.

21013725_1609620169069259_1669727570_n.jpg

Treninzi snage ili treninzi visokog intenziteta odličan su alat za tesiranje svoje mentalne snage. Postavi si neki izazov i testiraj se koliko možeš postići (pamet u glavu naravno). Tvoje tijelo obično može puno više nego što um misli.

Prakticiraj to i u stvarnom životu.

15. Odaberi aktivnost koja ti se sviđa. Iako pišem o prednostima treninga snage, nitko ne kaže da je to što moraš raditi. Ne radi se o tome što je idealna tjelovježba, jer ona je za svakog drugačija. Svaka tjelovježba u kojoj ti uživaš je tvoja idealna tjelovježba. Samo takve aktivnosti ćeš moći raditi redovito i kroz dugi period. Bicikl po gradu, šetnja s frendicom, yoga, planinarenje, grupni trening, boks, ples… U čemu od toga uživaš ili što si od toga oduvijek htjela isprobati? Tjelovježba je zabava, ne mučenje. Možda je ovo znak da kreneš raditi ono što si uvijek htjela isprobati.

16. Zavoli ono što ne voliš na sebi. Nikad si nisam bila dovoljno mršava, mislila sam kako ne bi bilo loše imati još koji centimentar duže noge, uvijek sam mrzila svoje ljubavne ručke i nije mi bilo jasno zašto ne mogu imati razmak među bedrima (nalazila sam si još cijeli niz toga, ali bolje da stanem). Ali nikad mi ništa nije falilo. To sam jednostavno ja. Neke stvari na sebi možemo, neke ne možemo promijeniti, u svakom slučaju najbolja opcija bila bi nam – prihvatiti ih. To si ti. Samo ti imaš upravo takvo tijelo. Nepotrebno trošimo mentalnu energiju na mržnju sebe i najnormalnijih dijelova tijela. Dok gledamo što sve druge cure imaju, što je na njima lijepo, a što mi nemamo i što nam je ružno na nama, doslovno gazimo same po sebi i uskraćujemo si sretne trenutke. Iako je istina da svoju tjelesnu transformaciju da bi bila uspješna moramo raditi iz ljubavi prema sebi, sasvim je u redu željeti promijeniti svoje tijelo. No to ne znači da ga za to vrijeme moramo mrziti ili si isticati kako ne volimo svoje debele ruke, bedra, tanke noge, plosnatu guzicu…To su ruke, guzica, bedra, noge. Možda bi važniji dio bio istrenirati svoj um da objektivno gleda na te dijelove umjesto da se pokušavamo promijeniti u teretani.

17. Umor i bol nisu jedini pokazatelji dobro odrađenog treninga. Normalno je da nas nakon dobrog treninga sve boli i da ponekad jedva sjedamo na wc ili peremo kosu, no isto tako bol nije obavezna. Boli nas ako radimo novu vježbu ili izvodimo vježbu nakon dugo vremena, ako se fokusiramo na ekscentričnu fazu pokreta ili ako izvodiš vježbu kod koje se mišić jako isteže (npr. mrtvo dizanje). Napredak u izvođenju je pokazatelj dobrog treninga.

18. Ne radi sve odjednom. Možda jesmo najinteligentnija bića na kugli zemaljskoj, ali to nas čini i najnestrpljivijima. Pa često onda i najglupljima. Zato nam se tako dobro prodaju brza rješenja, magične tablete i napitci i sl. (nismo li ono napredovali od srednjeg vijeka). Što god da radiš, radi postepeno. Postepeno dodavaj minute vježbanja, postepeno smanjuj ili povećavaj kalorijski unos, postepeno mijenjaj jednu lošu naviku dobrom navikom. Uči iz pouzdanih izvora o prehrani i treniranju i polako počni prakticirai naučeno. Nisi li već i na svom i na tuđim primjerima naučila da je to jedino rješenje? Mjeri kroz realno vrijeme svoje rezultate. Dok se pomičeš u dobrom smjeru (a pritom se nisi preopteretila očekivanjima i pravilima), nastavi tako. Ako staneš, onda uvodi nove promjene.

19. Motivacija ima rok trajanja. Glupo je vjerovati da nam motivacija nikad neće opasti. Naravno da je na početku na svom vrhuncu i da će s vremenom opasti, dosegnuti dno, opet se opoesti, opet popesti itd. itd. Kad je motivacija na vrhuncu, iskoristi to do maksimuma. Kad opada, nauči to prepoznati i pitaj se zašto to sada? I kako možeš samu sebe opet podići? Prihvati te trenutke kad ti se baterije isprazne, oni uvijek nešto znače, uvijek ti pokazuju širu sliku. Možda si pretjerala, možda si prestoga, možda ti se to što činiš ne sviđa toliko… Ako je nešto od toga, onda vjerojatno nešto trebaš mijenjati. Ako si samo lijena, nauči se opet pokrenuti. U svakom slučaju poduzmi neku akciju. Često akcija sama od sebe vraća motivaciju.

20. Opstanak najsposobnijih. opstanak onih oni koji se najbolje prilagode situaciji. Krenula si vježbati, paziti na prehranu, 100% si uvjerena da će sve ići savršeno, da nigdje nećeš pogriješiti, da će sve ići točno onako kako si si isplanirala. Pa i ne ide to baš tako. Prije ili kasnije desi se neka situacija u kojoj jednostavno ne možeš. Ili ćeš zeznuti, ili ćeš još uz to biti toliko ljuta na sebe jer nisi ispunila svoja očekivanja da ćeš skroz odustati jer ti očito nisi za to. Svatko je za to! Samo se moraš naučiti nositi sa svojim izazovima na svoj način. A prije nego što nađeš svoje načine, nađi i način da si oprostiš propuste i samo nastaviš dalje. To je onaj najbitniji dio koji znači pravu snagu, brigu o sebi i ustrajnost.

Koje su to najčešće situacije koje nam se dešavaju?

Nakon posla si preiscrpljena. Jedva se dovučeš do kreveta, a kamoli da bi se dovula na trening. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Klinci. Dovoljno je reći tu jednu riječ. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Boli te koljeno i ne možeš raditi skoro nikakve vježbe. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Prekovremeni i rokovi. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Teretana ima glupo radno vrijeme. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Nemaš trenutno za teretanu.  Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Ideš na dulje putovanje. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Ekipa je završila u McDonaldsu. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Prejela si se. Oprosti si. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

PMS. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Prehlađena si. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Mama ti je natovarila hrpu obaveza u zadnji čas. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Rođendani, svadbe…svaki vikend nešto. Nađi način kako ćeš se prilagoditi.

Ako se i ne prilagodiš, onda je još bitnija tvoja reakcija ne sve. Bez osuđivanja same sebe. Zeznula si. Jedna pogreška ne znači propast. Kreni dalje. Drugi put ćeš se prilagoditi. Malo toga u životu ide po planu. Toliko je toga van tvoje kontrole, ali i dalje ti odlučuješ svjesno kako ćeš reagirati na sve što se dešava.

2896086609ad67d7bf37915cf832af0e.jpg

Zanimljivo je kako je obično prva stvar koju zanemarimo kad se život zakomplicira – MI SAMI. Kao da je sve ostalo važnije od nas samih. I shvaćam, jer nekad je teško brinuti o sebi, čak i kad nam cvjetaju ruže. No to ne znači da u kriznim ili teškim situacijama moramo imati sve ili ništa mindset. Ne moraš jesti super zdravo, ne moraš odraditi svaki trening, no učini ipak nešto za sebe, barem neki minimum koji će te usrećiti, što god da se događalo. I ti događaji će biti lakši ako pružiš i sama sebi malo brige tada.

21. Odmor, briga o sebi i uživanje. Ne zaboravi i na ovaj dio u priči. Život nam se svodi na to da obavimo što više stvari, da ispunjavamo obaveze, realiziramo sve s to-do-liste. A gdje je u svemu tome odmor? Odmaramo kad stignemo pritom opet misleći na sve što moramo. Odmor i uživanje jednako su bitni u fitnessu kao i trening i prehrana. A toliko ga zanemarujemo. Čitanje, konstantno učenje, crtanje i pisanje, to su moje stvari u kojima sam svoja i vrijeme koje provodim sama sa sobom. Moje najkvalitetnije vrijeme. Koje su tvoje? Nekad trebaš stisnuti pauzu i jednostavno se isključiti iz svega, napuniti baterije. Nisi li odmah sretnija? Nije li odmah sve lakše? Osim toga, odmor je često najzapostavljeniji dio u fitnessu jer mislimo da rezultati dolaze samo uz rad. Naravno to je istina, no za kvalitetan rad potrebno je uzeti i koji dan odmora. Slušaj svoje tijelo i to vrijeme posvećeno odmoru bit će najbolja inesticija koju si napravila za napredak u treninzima.

21013723_1609620362402573_1189928715_n.jpgMogla bih za svaku od ovih točaka napisati jednako dugačak post. Vjerojatno jednom i hoću. No za početak, ako usvojiš samo jednu od ovih navika i novih uvjerenja, napravila si ogroman korak za sebe. Ako sam ti samo ubacila bubu u uho po pitanju nekih točaka, i tu smo već napredovale.

Prihvati stvari takve kakve jesu i prihvati da je za kvalitetnu promjenu potrebno vrijeme i trud. Što se prije pomiriš s time, prije ćeš se pomaknuti prema naprijed.

Da sažmem…

ne zaboravi, sve što činiš, čini iz ljubavi prema sebi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s