JEDEŠ LI SVJESNO?

Jesi li ikad na to i pomislila? Ili si nesvjesna toga kako jedeš?

Dogodi li ti se često da jedeš u hodu na cesti, pred televizorom, dok skrolaš po fejsu, na poslu pred kompjuterom, u autu, a da pritom nisi ni svjesna hrane i koliko je fina ili toga koliko si pojela lii da si pojela više nego što ti je trebalo da budeš zadovoljno sita?

Koliko često jedeš nešto a da nisi bila gladna niti ti se jelo pa si si poslije mislila kako ti to uopće nije trebalo?

Jedeš li ikada toliko brzo da skoro pa progutaš hranu u sekundi i onda ti je ili žao što je nešto fino tako brzo nestalo ili osjećaš neugodu u trbuhu od prebrzog i pretjeranog jedenja?

Kad si zadnji put sjela za stol samo s tanjurom ispred sebe i koncentrirala se samo na obrok koji  jedeš?

faefa1c51a564c42ce8b62aaa400a358.jpg

Dok smo svi postali lagano opterećeni s time ŠTO jesti, zaboravili smo u potpunosti na to KAKO jesti. Naravno da je ključno misliti o tome što jedemo, no vrlo često ovo KAKO može biti jednako važno jer nesvjesnim jedenjem vrlo lako možemo jesti više nego što nam treba i tako si upropaštavati sav trud. A da ne govorim koliko si uskraćujemo uživanje u hrani.

Ako si se našla u kojem od navedenih primjera, možda je svjesno jedenje ono što bi ti pomoglo promijeniti koju od ovih neželjenih navika.

Svjesno jedenje jedna je od tehnika koja mi je pomogla da popravim svoj nezdravi odnos s hranom. No većina zapravo ne jede svjesno kakav god odnos s hranom imala, a kroz nesvjesno jedenje često nisi svjestan ni hrane koju jedeš.

Što je onda svjesno jedenje?

Zapravo je vrlo jednostavno i logično iz samo naziva: SVJESNO JEDENJE (MINDFUL EATING) znači jesti svjesno na način da pažnju obraćaš samo na proces jedenja i na samu hranu – njezin okus, teksturu, miris, kao i na to kako se osjećaš dok jedeš.

Kako ti se to čini?

Zapravo je ovo i ono što bismo mogli opisati kao prirodan proces hranjenja, ali nešto na što smo u potpunosti zaboravili. Jer kad smo zadnji put mislili dok smo jeli na hranu? Obično ili multitaskamo ili vrtimo u glavi sve moguće drame.

Svjesno jedenje podrazumijeva i radnju bez procjenjivanja. Hm, još jedna često zanemarena vještina, jer kako možemo ne procjenjivati to da smo upravo pojele pola vrećice čipsa ili da se nakon nedjeljnog ručka nekad ne možemo pomaknuti? Onda, što je još gore, još nekad procjenjujemo i same sebe na temelju toga smatrajući se lošim osobama.

Možda je vrijeme da napravimo pauzu, usporimo i pokušamo vježbati vještinu svjesnog jedenja.

Kao i za svaku vještinu trebat će ti vremena i vježbe i najbolje bi bilo vježbati se kroz manje korake:

Odaberi neki obrok koji ti se sviđa i s kojim ćeš započeti svoje vježbanje. Pripremi jelo i slijedi korake.

Korak 1. Makni sa strane bilo kakve distrakcije – mobitel, novine, kompjuter, ugasi televizor, radio.

Korak 2. Stvori miran i tebi ugodan ambijent. Serviraj obrok. Jedi za stolom.

Korak 3. Isključi mozak i na trenutak se fokusiraj na svoje tijelo, tj. osjećaj gladi, koliko je jak i gdje ga osjećaš (inače fizičku glad osjećamo u trbuhu, a emocionalnu oko usta).

Korak 4. Uživi se u trenutak. Počni jesti. Žvači polako i usmjeri svu pažnju na hranu – boje, mirise, svaki okus, teksture. Uzimaju novi zalogaj tek kad dobro prožvačeš i progutaš prethodni. Vrlo brzo ćeš početi razmišljati o svojim obavezama i problemima, no kad to primjetiš, samo se vrati k jelu.

Korak 5. Obraćaj pozornost na osjećaj sitosti. Nekad nam treba više vremena dok ne osjetimo sitost (procjena je da nam treba oko 20 minuta). Pitaj se i uživaš li još uvijek u obroku jer obično su prvi zalogaji za umrijeti fini, a dalje, kako postajemo sve više siti, to zadovoljstvo se polako umanjuje. Cilj je stati kad osjetimo sitost i osjećamo se zadovoljno, ne prenatrpano. Svjesno jedenje može ti pomoći da opet osjećaš jasno signale fizičke gladi i sitosti i jedeš u skladu s njima.

mindful-eating-1024x1024.jpg

Postoji i nekoliko stvari na koje možeš obratiti pozornost prije jedenja koje će ti olakšati i samo jedenje, kao i izbjegavanje neželjenih posljedica, npr.

Što mi se jede?

Koliko sam gladna?

Kako ću se fizički osjećati nakon što pojedem to što sam odabrala (npr. hoću li se osjećati sito i poletno i s puno dobre energije ili ću biti troma, umorna i sl.)?

Jesam li gladna ili mi se jede iz dosade/navike i sl.?

Naravno da ne moraš svaki obrok jesti ovako, ali sjesti i pojesti nešto u miru polako kao da nam postaje luksuz. Mislim da si taj luksuz ipak možemo barem jednom svakog dana priuštiti.

Postoji li neko jelo koje uvijek jedeš nesvjesno? Neko jelo koje samo grabiš, a da uopće ne razmišljaš? Grickalice, slatkiši, čokolada? Možda bi barem s time mogla pokušati?

Ja sam svjesno jedenje počela prakticirati prije nekih godinu dana i priznat ću da se još uvijek vježbam. U početku nisam bila redovita i nije uvijek bilo kao koncentrirati se, pa čak ni sjetiti se s jelom u rukama da bih mogla biti koncentrirana na to što jedem, no s vremenom sam ipak počela jesti svjesno sve češće i postajalo mi je polako sve lakše i prirodnije. „Zeznem“ još i sad s vremena na vrijeme, no i moje prosuđivanje toga da sam „zeznula“ svodi se polako skoro na minimum. Iako više ne očekujem savršenstvo od sebe, sasvim je normalno nekad i pretjerati i pojesti nešto neplanirano itd. To je možda i onaj najbitniji dio svega. A sada mi je često obrok koji mogu pojesti sama sa sobom u tišini najljepši dio dana.

Preporučam ti da pokušaš barem jednom uzeti ovakav trenutak za sebe. Vidi kako će biti. A dalje? Ponovit ću ponovno, kao i sa svim velikim vještinama, i za svjesno jedenje treba vremena i vježbanja. No ono što vježbamo, postaje veće i jače. Vrijeme će proći kad tad, a iz vježbe možemo stvoriti ugodan proces. A kako bi jedenje uopće samo po sebi moglo biti neugodno?

Sretno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s