KOKOSOVO ULJE JE (NE)ZDRAVO?!?

Svijetom je odjednom prije desetak dana odjeknula vijest da kokosovo ulje nije zdravo?!?!

I opet se dešava slučaj kada sa sve više informacija o prehrani i željom da se kvalitetnije hranimo, samo ostajemo zbunjeni i u još većem neznanju.

Nisam nutricionist ni da ti mogu reći koliko je vijest o kokosovom ulju istinita, no mogu ti reći kako da u brdu informacija kojima nas svakodnevno bombardiraju o prehrani sačuvaš zdrav razum. Kokosovo ulje dobar mi je primjer za objasniti to.

Netko sad kaže jedno, netko drugi kaže nešto drugo. Onda stvore treću verziju. Koji bi mogao biti odgovor na ovo i još milijun pitanja vezano za prehranu?

Prije neke dvije-tri godine kokosovo ulje proglašeno je najzdravijim uljem za kuhanje. Iako se radi o zasićenim mastima koje smo donedavno moramo manično izbjegavati jer nas one kao debljaju, začepljavaju nam krvne žile i ubijaju nas, odjednom je nastala manija za kokosovim uljem do te mjere da je velik broj ljudi žlice kokosovog ulja trpao u kavu jer od toga se kao mršavi… Odjednom se i kod nas kokosovo ulje pojavilo na policama svakog dućana, naravno na policama zdrave hrane, i to po ne baš pristupačnoj cijeni (inače, želiš li proći jeftinije, za kuhanje koristi obično maslinovo ulje, onu jeftinu verziju maslinovog ulja u dućanima).  Ipak, kokosovo ulje kupuje sve veći broj ljudi. A sada nam govore da kokosovo ulje ipak povišava LDL-kolesterol, tj. loš kolesterol u krvi. Slično je bilo i s maslacem, a doći će uskoro još neki novi trend, samo čekaj.

Kako možemo protumačiti ovu informaciju o nezdravom kokosovom ulju? Hoće li nas stvarno trovati ili ga možemo uključiti kao dio uravnotežene prehrane?

Zapravo je prilično jednostavno.

Ako ti se sviđa kokosovo ulje, istraživanje i originalni članak o najnovijim saznanjima da kokosovo ulje nije zdravo ne nalažu ti da ga moraš prestati koristiti u potpunosti, iako svi naslovi zvuče kao da moraš, inače ti se loše piše. No sugerira ti da hidrogenizirano kokosovo ulje (kao i sve ostale hidrogenizirane masti) loše utječe na zdravlje krvožilnog sustava. Zato, slobodno koristi i dalje kokosovo ulje, no bolje njegovu ekstra djevičansku verziju, i naravno ne s pretjerivanjem.

Savjetujem ti da uzmeš u obzir i sljedeće, ne samo u slučaju kokosovog ulja, nego svega:

Čak i ako je kokosovo ulje zdravo onoliko koliko su ga dosad glorificirali, to ne znači da moramo pretjerivati u njegovoj konzumaciji.

Marketing i prehrambena industrija konstantano (i neće stati) napuhuju prednosti određene namirnice. Svi kao da traže neku čarobnu namirnicu za svoje trenutne tegobe, a oni nam ju redovito i nalaze. Zato, prije nego što išta kupuješ i isprobavaš, umjesto da slijediš gomilu i jedeš nešto jer to odjednom jedu svi ili jer je iskače iz svake reklame, educiraj se za sebe i jedi ako ti je fino.

Kokosovo ulje je kao i svaka druga hrana – ima prednosti što se tiče zdravlja, ali ima i nekih mana. I sve je opet individualno. Masti su nam u prehrani i više nego potrebne, a zasićene masti nisu tako loše kao što se prije mislilo, no naravno da nije ok pretjerivati u njima, čak i ako se radi o kokosovom ulju. Znamo da ih moramo jesti u umjerenim količinama, no i dalje ništa ne znamo točno, znanje nam je limitirano i s vremenom će nam se ionako servirati mnoge nove i različite informacije.

Kokosovo ulje koristim i ja za kuhanje i pečenje, a kupila sam ga samo na jako dobrim akcijama. Punu cijenu za njega ipak ne bih dala da radi ne znam kakva čuda jer svaku informaciju o svakoj superhrani uzimam s rezervom. No uz to što ga koristim za kuhanje, ipak 99% masti u prehrani uzimam iz ostalih izvora masti – orašastih plodova i prirodnog maslaca od kikirikija, sjemenki te bučinog i domaćeg maslinovog ulja. Obožavam ih i okusom i uz što god netko rekao i pokušao mi prodati kao zdravo, meni osobno pravo domaće maslinovo ulje ništa ne može zamijeniti.

Zato, kao i sa svime ostalim, konačni odgovor o kokosovom ulju nalazi se negdje u sredini. Postoji cijeli niz hrane koja je izvor dobrih masti i najbolje je (a i najfinije) odražavati raznoliku prehranu što će ti pomoći da u ničemu ne pretjeraš, a da svega dobivaš dovoljno. Kokosovo ulje i ostale zasićene masti balansiraj, a prednost daj nezasićenim masnim kiselinama kojima su bogati maslinovo ulje, sjemenke, orašasti plodovi, riba, avokado…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s