Jesi li Mateja ili Andrea?

Mateja i Andrea dvije su super cure, poprilično različitog karaktera, ali obje s hrpom posebnih kvaliteta. Jedna od njihovih različitosti je i njihov stav prema svome tijelu i odnos s hranom. Mateja stalno „pazi“ i kuka da mora smršaviti, a Andrea gušta u životu bez dana života na dijeti i nikad nije muku mučila s kilama. S Matejom ništa ne treba mijenjati, ali možda bi se mogla malo ugledati na Andreu.

Jesi li ti Mateja ili Andrea i kako je Mateja postala Andrea?

Upoznaj najprije Mateju. Mateja je s dijetama počela eksperimentirati već u osnovnoj školi. Svoje tek razvijene obline i malo sala na trbuhu počela je pretvarati u katastrofu umišljajući da je debela i da pod hitno mora smršaviti. Krenula je na dijetu, prestala jesti kruh i slatko pa preskakati obroke i slične gluposti. Skinula je 2 kile, a onda se jadna i pregladnjela nakon 2 tjedna prežderala čokolade i čipsa. Nije to za mene, ne mogu ni na dijeti izdržati i odustala je, misleći da je slaba. Vratila se svojim starim navikama i vratila je svoje stare 2 kile natrag. Dobila je i 1 kilu više nakon dijete. I dalje je non stop kukala kako je debela, mrzeći svoj odraz u ogledalu i potajno osjećajući ljubomoru prema svojoj mršavoj frendici Andrei koja stalno jede sve, a niš joj se ne prima dok je često Mateja žvakala samo jabuke i mrkve ili posni sir odbijajući Andreine slatkiše. Nakon one prve dijete i odustajanja Mateja je svake godine u siječnju ili pred ljeto počinjala vježbati i nalazila novu čarobnu dijetu s novim čarobnim pravilima koja će ovaj put riješiti sve njezine probleme. Vježbala je, jela je samo zdravo. I svaki put je skinula kile, nekad više, nekad manje, ali polako je počela razvijati mantru „sve ili ništa“ i onda, kad bi pojela nešto zabranjeno, prekršila neko svoje pravilo, pojela je sve što je mogla, jer od sutra opet pazi. Često bi se vratila na kilažu prije dijete, nekad dodajući i koju kilu više. „Kako sam glupa! Kako sam imala dobro tijelo! –  pomisli sad Mateja nekad kad vidi svoje stare slike“.

Upoznaj sad Andreu. Gore smo ju već spomenula. Očito je da Andrea jede sve. Sir, špek, čips, kolače, čokoladu. No jednako tako Andrea uživa u voću, jogurtu, posnom siru, maminim varivima, salatama. Jede što joj se jede i kad je gladna, a stane kad je sita. Zna što joj odgovara, a što ne. Nekad pojede i nešto čisto iz gušta, bila gladna ili ne. Nekad pretjera s količinom jer – bilo je fino i ne živi se vječno. Nekad se najede špeka i kruha u 10 navečer. Ali ne reagira na to, nema grižnju savjesti i već idući obrok jede kao da se ništa nije desilo. Nema joj većeg gušta od povremenog ispijanja čaše dobrog vina nakon dobrog ručka. Voli popit i pivu-dvije u dobrom društvu. „Ajmo na pivu“, znala je često Andrea pozvati Mateju. „Ne mogu, znaš da sam na dijeti“ – često je bio Matejin odgovor. Andrea nikad nije bila na dijeti. Čitav život je bila fizički aktivna, voli hodati i isprobavati različite sportove. Nikad nije gledala na tjelovježbu kao na način za trošenje kalorija već zabavnu aktivnost i nešto od čega se osjeća dobro. Andrea nikad nije imala problema s težinom. Nije na istoj kilaži cijeli život, varira dvije do tri kile gore dolje, ali to je sasvim normalno. Ima i ona svojih nesigurnosti oko tijela, htjela bi recimo malo tanje noge, ali što je, tu je. Htjela bi i malo vidljivije trbušnjake, ali ne ubija se jer bitno je da se osjeća dobro i da se ne odriče života zbog boljeg izgleda. Zna se poigrati odjećom i istaknuti svoje adute. Umjerenost u svemu – njezin je odgovor na to kad joj netko postavlja pitanje kako održava takvu liniju.

Jesi li se i ti ikad pitala kako neki ljudi stalno jedu, jedu sve i svašta, a uopće se ne debljaju? Potajno svi zavidimo ovakvim ljudima. Ja prva. Kad bih mogla poželjeti jednu želju, bila bi da mogu jesti i jesti i nikad se ne udebljati.

Metabolizam! Obično je to odgovor na gornje pitanje. Istina, naravno da je brzi metabolizam vrlo često u pitanju, ali metabolizam se može i ubrzati tako da je odgovor „brzi metabolizam“ zapravo i -izlika. I Andrea sigurno ima dobar metabolizam. Možda, ali isto tako ga nikad nije ni usporavala pokušavajući manipulirati svoju težinu.

Ako ti i Andrea dijelite stav prema prehrani i svome tijelu – super, čestitam. Ako ti i Mateja dijelite stav prema prehrani i svome tijelu – opet super i opet čestitam. Jer radiš ono što misliš da je za tebe najbolje. I na pravom si mjestu da saznaš još nešto novo, vjerojatno za tebe još bolje.

Sigurno i ti imaš frendicu poput Andree. Jesi li pomislila ikad da možda napokon odustaneš od svojih dosadašnjih uvjerenja i počneš živjeti kao što živi Andrea? Mateja je.

Da odustaneš od dijeta jer očigledno je da dijete ne funkcioniraju? Da funkcioniraju – svi bismo već odavno hodali sretni i mršavi. Točka!

Da jedeš sve, bez ikakvih zabrana i pravila? Onog trena kad si dopustiš sve, ukineš sva pravila, sve što ti je dosad biilo zabranjeno, postat će manje zanimljivo. Vjeruj mi, ovo pravilo vrijedi uvijek!

Jedeš kad si gladna, jedeš svjesno, uživaš u hrani i staneš kad si sita jer znaš da će uvijek biti još hrane i da uvijek možeš jesti i kasnije?

Jedeš kao da voliš sebe i brineš o sebi? To uključuje svakodnevno se hraniti (jer hrana nas hrani!) nutritivno bogatim namirnicama kao što su voće i povrće, izvori proteina, žitarice, orašasti plodovi i sl., ali s vremena na vrijeme, kad ti se jede, pojedeš nutellu na žlicu ili koju napolitanku (pa i pola paketa). Jer ako voliš sebe, a voliš i napolitanke, zašto bi se odricala jednog dijela sebe? A voljeti neku određenu namirnicu je dio tvoje osobnosti, isto kao npr. voljeti gledati komedije ili dečke s bradom. Odričeš li se toga?

Ne podređuješ život prehrambenim pravilima? Nego si fleksibilna i prehrambena „pravila“ podređuješ svom životu? Kao što ne možemo kontrolirati život, tako ne možemo kontrolirati ni hranu. Nekad nemamo izbora nego skoknuti u pekaru prije nego se onesvijestimo od gladi. I to je ok. Nekad je ok pojesti komad torte, pa čak i dva na rođendanu. Nekad je ok odustati od toga što sad radiš i otići s ekipom na pivu.

Razmisliš o tome što možeš dodati u svoju prehranu da bi bila kvalitetnija, a ne što moraš izbaciti?

Prestaneš dijeliti hranu na dobru i lošu/zdravu i nezdravu/deblja – ne deblja? Jer iako je objektivno gledano neka namirnica hranjivija od druge, ne postoji zdrava i nezdrava hrana. Postoje zdrava i nezdrava prehrana, a ona ovisi o učestalosti i količini visokokaloričnih, a nutritivno siromašnih namirnica. Nije li zdravije pojesti svaki dan red čokolade s guštom i bez grižnje savjesti, nego 10 dana si tu čokoladu uskraćivati, a onda ju progutati u sekundi i ubijati se zbog toga kao da si počinila smrtni grijeh?

Baviš se tjelesnom aktivnošću jer voliš sebe i brineš o sebi, a ne da trošiš kalorije i mučiš se jer ne voliš svoje trenutno tijelo? Vježbaš zbog onog dobrog osjećaja nakon vježbanja i dobrog osjećaja kad vidiš kako napreduješ na treninzima?

Oprostiš si kad misliš da si pretjerala ili prekršila svoje pravilo? Jer nisi sagriješila i ne moraš trčati na ispovijed. Zamisli da inače pušiš dvije cigarete dnevno, a danas si ih popušila 5. Bi li se i tad ubijala? Nebi! A ista je stvar! Okrivljivanjem sebe za to što si pojela više nego što ti treba štetiš si više nego samim time što si pojela „više nego što ti treba.“ Onog trena kad počneš mijenjati svoju reakciju na ovakve događaje, tad ćeš doživjeti promjenu.

Počneš prihvaćati svoje tjelesne „mane“ i staviš fokus na prednosti? Brineš o sebi kroz sitnice koje te vesele pa makar to bilo samo lakiranje noktiju? Jer brinući o sebi kroz male stvari kojima si ugađaš lagano ćeš prebaciti pažnju s onog što ne voliš na to što voliš na sebi, osjećat ćeš se bolje i s više samopouzdanja. Jer onog trena kad prihvatiš na sebi sve ono što na sebi odbijaš, sve će ti se početi slagati. Ne moraš to zavoljeti, samo prihvatiti da je sada jednostavno tako. Prihvaćanje svog tijela najveća je stvar koju možeš napraviti želiš li nešto na njemu mijenjati. Nema promjene dok se nečemu odupireš.

Zašto bi me slušala?

Pa zato jer sam ja Mateja (i veći ekstrem od opisanog, ali o tom potom). I zato jer sam, teškom mukom priznala sebi da su moje metode glupe i da samo štetim sebi. I jer sam i ja odustala od svakog oblika dijete. I počela primjenjivati sve gore navedene smjernice. Koliko god mi se činilo nemoguće, postigla sam ih, s vremenom i trudom, baš sve. Moguće je. I onog trenutka kad sam to napravila, počela sam se vraćati na svoju normalnu težinu sama od sebe. I svoj sam život vratila u sretni balans. I postala sam kao Andrea.

Danas Mateja ne odbija više Andreine pozive na pivu. Ujutro su odradile trening u teretani, a popodne prije predavanja planiraju na krafne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s