VAGO VAGICE, NA SVIJETU NAJMRŠAVIJI I NAJVREDNIJI TKO JE?

Ovo je priča o odnosu u kojem jedna strana često laže, a druga joj slijepo vjeruje…

Jednoga dana staješ na vagu kako bi vidjela jesi li smršavila ili gdje stojiš s kilažom općenito.  Vaga se pomaknula za kilu, dvije dolje, osjećaš se kao da si dobila na lotu. I živjele ste sretno do… idućeg vaganja kad je broj već opet gore… i tebi su odjednom sve lađe potonule. Isto vrijedi i ako ista brojka stoji…i stoji…i stoji… Trudiš se, a rezultata nema. Umjesto da budeš najsretnija u svome kraljevstvu, počinješ samo sve više frustrirati.

No li je to stvarno tako? Je li istina da pomaka nema i da vaga uvijek govori istinu, a ti joj trebaš slijepo vjerovati? Staješ na vagu u potrazi za odgovorom, a dobivaš zapravo samo milijun novih pitanja i nedoumica. I još gore – taj odgovor uzimaš kao apsolutnu istinu. Gubljenje na težini često ima jednu nuspojavu – gubljenje zdravog razuma. A stvarnost nije toliko jednostavna, u igru ulazi više kriterija.

Ovo ti piše osoba koja se prije vagala svaki dan, ama-baš-svaki-dan. Ujutro bih se nakon wc-a skinula samo u gaće i stala na vagu. To mi je bio ritual, nešto bez čega nisam mogla krenuti u dan. Ako je brojka bila ista ili još bolje, ako se smanjila, osjećala sam se moćno i mogla sam biti sretna. Ako se brojka povećala pa i za makar samo jednu deku, potonula bih istog trenutka. Jedino što sam vidjela pred očima je ogromno KAKO I ZAŠTO? Izgubila bih volju za bilo što toga dana, osim jesti manje kako bi se brojka vratila na staro. Možda sam odužila s uvodom, no htjela sam ti pokazati gdje sam bila nekad, a gdje sam bila sada i kako sam u međuvremenu postala pametnija.

Danas se važem svaka 3 do 4 tjedna, ajmo reći kad mi dođe. Prije toga sam imala period od nekih 6 mjeseci kad se nisam uopće vagala. Odlučila sam se potpuno riješiti svoje opsesije vaganjem i onog važnijeg – procjenivanjem sebe na temelju broja.

I dalje osjećam laganu anksioznost pred vaganje, neću lagati. Na mom zadnjem vaganju vaga je pokazala broj veći nego što sam očekivala. Ponovno sam se osjećala kao da mi je netko opalio šamar. Preplavio me u tom trenu opet val jada. Krenula sam u dan s time. Ali onda sam odjednom shvatila: Pa čekaj, osjećam se zapravo toliko bolje! Neke vježbe izvodim svakog tjedna sve bolje, hlače koje su me neko vrijeme tiskale više me ne tiskaju, moja grižnja savjesti oko hrane nestaje i živim opet normalan život. U tom trenu sam proživjela ono što ti svi motivacijski članci govore – nije do broja na vagi, nego kako se osjećaš i koliko si sretan. Trebale su mi pune 3 godine da ovo osjetim iskreno iznutra. Kako je izgledao ostatak mog dana? Sasvim normalno. A broja se više ne sjećam niti me zamara.

Dakle, što je sve moja zdrava logika trebala saznati u međuvremenu? Kako tumačiti brojeve na vagi bez emocionalne reakcije? Kako ti vaga laže i što ti ona ne može reći?

  1. Težina na vagi varira konstantno tijekom dana. Stani na vagu 10 puta u danu i pokazat će ti 10 različitih brojeva. Već u roku pola sata taj broj može skočiti za kilu do dvije (važi se natašte pa nakon doručka i koje čaše vode i usporedi). Ako ćeš se vagati, odredi si da to uvijek u isto vrijeme (najbolje ujutro nakon buđenja).
  1. Vaga mjeri oscilacije vode u tijelu. Težina može unutar dana varirati gore-dolje konstantno. Broj na vagi će tako podlijegati unosu tekućine, znojenju, unosu soli koja veže vodu na sebe i sl. I tijekom godišnjih doba dolazi do promjena u tijelu i težini upravo zbog zadržavanja vode, kao što je naprimjer ljeti na visokim temperaturama. Isto tako ne unosiš li dovoljno tekućine (zar još uvijek?), organizam će imati prirodnu reakciju zadržavanja vode.
  1. Vaga mjeri i tvoju stolicu. Ne znam kako točno reći ovo na lijep način, ali brojka na vagi će ovisiti i o tome koliko često ideš na wc. Ako nemaš nikakvih problema sa stolicom, i ti se osjećaš poletnije, a samim time i vaga to osjeti. No ako se boriš sa zatvorom, i ti i vaga ćete osjetiti tu težinu, svatko na svoj način.
  1. Vaga uzima u obzir vrijeme zadnjeg obroka. Ako si jučer pojela zadnji obrok u 7 navečer, velike su šanse da nećeš idućeg jutra imati istu kilažu kao da si pojela večeru u 10 navečer. No to nikako ne znači da si se udebljala niti ništa slično (pusti tijelu da odradi svoje).
  1. Vaga osjeti i PMS. Zapravo osjeti i pokazuje i težinu tekućine koju zadržavamo tijekom PMS-a. Svaka od nas na svoj način osjeti te divne simptome PMS-a, od zadržavanja vode i nadutosti pa do natečenih grudi (ok, ovo je dobrodošlo), sve zbog povišenih razina hormona. Osim što se osjećamo nikako i „debelo“, još nam se i poveća želja za slatkim. Ako pojedemo više nego inače tih dva-tri dana, još smo popisu dodale jednu stvar koja će doprinijeti zadržavanju vode i povećanju brojke na vagi. Zato u ovim danima, ako misliš da neće dobro utjecati na tebe, zaobiđi vagu. Ili se sjeti ovog uzroka za iznenadno lagano povećanje na težini. Jer su i više nego logični, ali i prolazni nakon par dana. I opet si ko nova.
  1. Vaga ne zna od čega smo stvarno napravljeni. Točnije rečeno vaga nam ne može pokazati omjer mišićne mase i masnog tkiva u tijelu, a ako želimo nešto mijenjati na svome tijelu i biti zdraviji, cilj bi nam trebao biti mijenjati taj omjer, tj. povećati udio mišićne mase i smanjiti udio masnog tkiva, a ne samo smršaviti i mjeriti napredak i zdravlje manjim brojem na vagi. Kako onda u ovom slučaju vaga laže? Dobro je poznata informacija da mišići teže više od sala. Istovremeno možemo na vagu staviti osobu s viškom kila i atletski građenu osobu s razvijenom mišićnom masom i normalnim udjelom masti u tijelu i da te osobe imaju istu tjelesnu težinu. Isto tako može na vagu stati jako mršava osoba bez imalo razvijene mišićne mase i težiti poželjno malo (na engleskom popularno zvana skinny fat). Koja je osoba u ovom slučaju najzdravija i ovisi li ikako zdravlje onda o broju na vagi? Što se dešava ljudima koji krenu raditi vježbe snage? Često im težina ili stoji ili se čak povećava, a njihov izgled se može poprilično promijeniti – dobit će na mišićnoj masi, smanjiti postotak masti u tijelu, bit će snažniji, bolje se osjećati, bolje izgledati. Ako ti vaga u takvim situacijama govori da se debljaš, umjesto da se izbezumiš, razmisli što se tu točno povećava. Salo ili npr. tvoj biceps? Još jedan razlog zašto vaga i nije baš neko neko mjerilo napretka – ona ne zna razliku između mišića i sala. Zapravo ako osjećaš i vidiš pozitivnu promjenu na robi i u ogledalu, a na vagi ne, to je zapravo najbolja stvar koja ti se može desiti. Zato vagu u cijeloj ovoj priči gledaj samo kao dio jedne velike slagalice i fokusiraj se na svoje ostale ciljeve.
  1. Vaga od drva ne vidi šumu. A onda ne vidiš ni ti. Evo jednog tipičnog dobro poznatog primjera: Paziš što jedeš, vježbaš i ide ti dobro. Cilj ti je smršaviti i imaš rezultate. Odlučiš se počastiti (neću napisati cheat meal, jer ne vjerujem u cheat meal), pojedeš malo veći kaloričniji obrok. Sve je to normalno i poželjno u kakvoj god da si fazi svoje prehrane, kakvi god da ti bili ciljevi. Ali vaga neće možda tako reći idući put. Brojka skače gore!?! Što se zapravo desilo? Udebljala se nisi sigurno! Vrati se na točku 3 gdje je djelomično objašnjen ovaj slučaj. Jednostavno je došlo do zadržavanja vode zbog većeg unosa soli i ugljikohidrata nego uobičajeno što se može osjetiti idućeg jutra. Postoji dobro poznata izreka o tome da te jedan obrok neće udebljati, kao što od jednog obroka nećeš ni smršaviti. Umjesto emocionalne reakcije, stresiranja, ljutnje i okrivljavanja sebe (i u najgorem slučaju onog efekta „Sad sam sje*** pa ću nastavit jesti i dalje kad ništa nema smisla“) sjeti je se idući put kad ti se ovako nešto desi.

Ovdje bih istaknula i iduću činjenicu koja mi se možda čini najvažnijom u cijeloj ovoj priči i meni je otvorila oči i ne znam kako mi nikad nije pala na pamet kad je toliko logična, a opisuje upravo to da od drva ne vidimo šumu: Napredak nikako ne možemo mjeriti na dnevnoj bazi, pa ni u roku od tjedan dana. I dva tjedna su čak premalo. Za STVARNE promjene treba više, 3-4 tjedna, tako da nema smisla češće se vagati ili uspoređivati napredak u kraćim vremenskim periodima.

Slika2 (1).png

Uz sve ovo postoji još jedan, rekla bih najveći problem u ovom odnosu između vage i osobe. To je onaj odnos u kojem ti vaga postane mjerilo uspjeha, i još gore, mjerilo vlastite vrijednosti: efekti „Manje težim, dakle više vrijedim.“ ili „Manje težim, dakle nešto radim dobro.“ Uloga je vage ovdje potvrđivati nam ta iskrivljenja uvjerenja i stanja i često joj ide jako dobro.

Ako si se prepoznala u ovom začaranom krugu, prvo se pitaj zašto moraš/želiš dostići i imati baš tu određenu težinu? Koje je značenje te težine, zašto ti je toliko važan taj broj i kako si uopće došla na ideju o njemu? Ponekad taj cilj nema baš veze sa realnošću. Pokušati se ugurati u hlače koje si nosila jednom davno i nema baš previše smisla. Tijelo se mijenja u puno pogleda, ne samo u tome jesi li se udebljala ili ne. I još jedno pitanje: Što će ti se točno dogoditi ako ćeš težiti zacrtanu brojku? Moguće je da se i nećeš osjećati toliko super, već ćeš biti iscrpljena od postizanja te brojke, jer fokusom na cilj i nisi pretjerano uživala u putovanju i možda si izgledala bolje i osjećala se bolje i s većom težinom od zacrtane. I sad svojim izgledom i dalje nećeš biti zadovoljna jer, budimo realni, uvijek još nešto nađemo što treba popraviti. A možda nam se i život nije magično posložio kako smo si zamislili da bude. U mom slučaju se desilo upravo to, možda još i gore. Došla sam do sebi zacrtane brojke koja me trebala učiniti lijepom i sretnom. I dalje nisam bila dovoljno zadovoljna izgledom svoga tijela, nisam imala energije, zaokupljalo me samo to da vaga više nikad ne smije ići gore. S obzirom da nisam na zdrav i održiv način došla do svoje brojke, naravno da nije ostalo tako. I na kraju ne samo da nisam osjećala sreću koju sam si zamislila da će se ostvariti kad dosegnem tu magičnu brojku nego mi se život počeo u tom razdoblju okretati ne za 360 nego 720°. Slučajnost? Možda. A možda i nije, tj. sigurno nije. Bila mi je to lekcija za život, da naučim da moja vrijednost ni sreća ne ovise ni o mome izgledu, ni ničem vanjskom, a da me stroga kontrola i odbijanje svake trenutne situacije čine samo sve nesretnijom.

Jesam li preboljela ovaj težak odnos koji mi je, pa mogu reći bez pretjerivanja, uništavao život? Lagala bih kad bih rekla da jesam u potpunosti. Vaga i ja i dalje imamo uspone i padove u svojoj vezi, no mogu reći da ja ipak jesam postala jača polovica, da ona više ne kontrolira moju sreću. Zadnje vaganje koje sam spomenula na početku mi je to dokazalo. Na kraju je ovaj događaj imao happy end jer su me prvotno neugodno iskustvo i emocije potakle da se pitam zašto se stvarno loše osjećam i pogledam unazad i vidim što sam zapravo sve postigla. Shvatila sam ono što je bitno – koliko se dobro osjećam trenutno u svom tijelu, kako napredujem na treninzima, i s težinima i s fleksibilnošću i izdržljivošću, i koliko uživam u cijelom procesu. Napredak i vidim i osjetim. I to je jedino bitno.

Kako sam onda stvorila gotovo pa neutralan odnos s vagom? Ovo je cijela priča za sebe, no najkraće moguće: Osim što sam saznala sve gore navedene podatke, prošla sam sama sa sobom kroz jedan klišejiziran, a opet toliko težak proces. Maknula sam fokus sa svog izgleda i težine na ono što imam i što moje tijelo može kako bih ga prihvatila i „nesavršenog“. Fokusirala sam se na to kako se osjećam, kakva je kvaliteta mog života, na svoje zdravlje, na pozitivne navike, male stvari koje me čine sretnom, na sve ono što imam. Učinila sam to tako da sam zahvaljivala na svemu tome, na svemu malom i velikom što sam svakog dana postigla i doživjela. Napisala sam zapravo krivo glagolsko vrijeme jer i dalje to radim i dalje ću to raditi.

Što se ovdje zapravo dogodilo? Ono što danas smatram ključnim u svemu u čemu krećemo s nekim promjenama, a posebno kad su u pitanju navike vezane za zdravlje, fitness, promjenu i odnos s vlastitim tijelom: PROMJENA MINDSETA, tj. PROMJENA UVJERENJA. Čini li ti nešto nesretnom ili nezadovoljnom u tvom životu, što god to bilo, sigurno se iza toga krije neko uvjerenje koje ti uzrokuje da se tako osjećaš. Zato uvijek definiraj to uvjerenje i kreni najprije s mjenjanjem njega, a tek onda s mijenjanjem navika. Neće uvijek biti lako i vjerojatno će potrajati, no to je jedini uvjet za pozitivnu i dugotrajnu promjenu. Meni je osobno dugo trebalo da si priznam da izgled i težina tijela nemaju veze s mojom vrijednošću kao osobe i da nisu preduvjet za moju sreću, no kad više nigdje nisam mogla, to je bilo jedino što sam mogla. Počela sam odbacivati uvjerenje da brojevi definiraju moje uspjehe i neuspjehe i prihvaćanjem sebe u svakoj fazi i zahvalnošću na sve ono što imam kao da sam dobila novi program u svojoj glavi. Prihvaćanje i zahvalnost bude u nama istinsku želju za brigom o sebi, a ne želju za postizanjem zamišljenog izgleda. Promjena uvjerenja s „Odvratna sam. Debela sam, Mrzim svoje bokove, trbuh ili bilo što“ na uvjerenje „Želim rasturiti treninge i osjećati se dobro“ čini ogromnu razliku. A čim nešto dolazi iz  pozitivnog stava prema sebi, razlike su velike i u rezultatima.

Tek kad i ti poradiš na tome, kreni sa svojim planovima i realnim očekivanjima, nikako ne od postavljanja sebi nerealnih očekivanja i ciljeva. A onda počni koristiti i druga mjerila napretka i općenito stanja tvoga tijela. Koji su to? Prvo bi bile slike, drugo mjerenje metrom određenih dijelova tijela (struk, bokovi, bedro), zatim osjećaj s odjećom, pa tek onda vaga (dijelovi slagalice, sjećaš se?) I na kraju, ali vrlo vrlo važno (zapravo najvažnije) pitanja koja postavljaš sama sebi: Kako se osjećam? Imam li dovoljno energije? Umaraju li me moji treninzi previše ili napredujem? Postaju li mi bilo kakvi oblici svakodnevnih fizičkih aktivnosti lakši, npr. penjanje po stepenicama ili trčanje na bus i sl.? Jesam li stalno gladna ili sam sretna i sita? Opterećuje li me cijeli ovaj proces ili uživam u njemu? Jesam li sretnija, imam li više samopouzdanja? Cijenim li ono što činim za sebe? Stani na sekundu i pogledaj što si sve postigla, a ne što još moraš mijenjati.

Poanta priče: Ako ti vaga još uvijek predstavlja mjerilo uspjeha, vrijeme je da ju napucaš ili potražiš druga mjerila. Ako misliš da će te određena brojka na vagi učiniti sretnom, mogu ti samo reći još jednom ono što i sama zapravo znaš – neće! Vaga ne može znati ni reći kako se ti osjećaš – osim ako joj ti dopustiš. Ona može biti od pomoći, no samo ako smisleno i bez emocionalnih reakcija možeš smjestiti njezine podatke u širi kontekst. Dobre navike, kvaliteta tvog života i zabavan proces su ono što je bitno, a ne određena brojka. Nije li to najveća nagrada?

Slika3.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s